'Beleid faalt'

Buitenlandse media kritisch over 'coronabrandhaard Holland'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBuitenlandse media kritisch over 'coronabrandhaard Holland'
RTL

De snel stijgende coronabesmettingen in Nederland blijven in het buitenland niet onopgemerkt. "Een toename van het aantal nieuwe gevallen heeft het besmettingspercentage per hoofd van de bevolking naar de top-10 van de wereld gekatapulteerd", schrijft het internationale persbureau Reuters.

Het persbureau beschrijft de corona-aanpak in Nederland: hoe ons land met het bron- en contactonderzoek al maandenlang probeert de situatie onder controle te houden, 'zonder het noodzakelijk te achten dat mensen mondkapjes dragen'. 

De strategie om coronabrandhaarden snel op te sporen en mensen in isolatie te plaatsen, is in de problemen gekomen, stelt Reuters. "Na maanden van zelfvertrouwen, wordt Nederland nu wakker met stijgende cijfers", kopt het persbureau.

Toch mondkapjesplicht? 'Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel'
Lees ook

Toch mondkapjesplicht? 'Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel'

Er is een tekort aan testcapaciteit, terwijl in Duitsland bijvoorbeeld zelfs mensen zonder symptomen zonder problemen een test kunnen laten doen. 'De grote buurman' weet het aantal besmettingen vooralsnog onder controle te houden. 

Ook The Daily Mail wijt de de tweede coronagolf in Nederland aan het falende testsysteem en het feit dat mondkapjes niet verplicht worden gesteld.

De krant wijst erop dat premier Rutte herhaaldelijk heeft gezegd geen aanleiding te zien om mensen te dwingen mondkapjes te dragen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het als een belangrijk middel ziet om het virus te stoppen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er zijn overigens twee Europese landen die het nog slechter doen dan wij, waaronder Tsjechië. Woensdag werd er een nieuw record aan besmettingen op één dag gemeld in dat land: 5335.

Per 100.000 inwoners ligt het aantal coronabesmettingen in het land op 374 in de afgelopen 14 dagen. Dat getal is nergens in Europa hoger. In Nederland is dat bijvoorbeeld 285. Daarmee staan wij op de derde plek. Spanje staat tweede met 303.

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus, maar hoe doen ze dat?
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronabesmettingenCoronamaatregelenMondkapje