Meer besmettingen

Toch mondkapjesplicht? 'Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© BELGA via ANPToch mondkapjesplicht? 'Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel'
RTL

Nu de besmettingscijfers blijven stijgen, wordt de roep om strengere maatregelen steeds luider. Moet er een mondkapjesplicht komen? In omliggende landen geldt die plicht al, zoals in België. "Je draagt zo'n mondkapje niet voor jezelf, maar om te voorkomen dat je een ander besmet. Het is hier echt een vorm van beleefdheid geworden."

Dat zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst tegen RTL Nieuws. In België geldt buitenshuis een mondkapjesplicht. Mondkapjes moeten gedragen worden in het openbaar vervoer, in winkels en op drukke plekken.

'Het is maar een mondkapje'

"Wij hebben in België de visie dat er voldoende bewijs is dat het kán helpen in de strijd tegen corona. Tegelijkertijd belast je de maatschappij er niet vreselijk mee. Het is maar een mondkapje. Je hoeft het niet continu op, maar in bepaalde situaties wel. Ik zit nu bijvoorbeeld op mijn kantoor, dan heb ik 'm niet op. Maar als ik zo meteen de gang oploop van het ziekenhuis, dan draag ik wel een mondkapje."

Tot voor kort moesten Belgen buiten overal een mondkapje dragen, maar dat advies is vorige week teruggeschroefd. "De regel was dat je altijd een mondkapje op moest als je buiten was. Maar als je je hond aan het uitlaten bent op de hei, waar niemand anders loopt, slaat dat natuurlijk nergens op. Dus nu hoeft het alleen nog op drukke plekken."

Stijging vlakt af in België

De besmettingscurve in België is volgens Van Ranst redelijk vergelijkbaar met die in Nederland. Vorige week waren er per dag gemiddeld 1551,3 nieuwe besmettingen. Wel lijkt de stijging de afgelopen dagen af te vlakken, meldt De Morgen vandaag.

Psychologische werking mondkapjes: 'Het kan een waarschuwend effect hebben'
Lees ook

Psychologische werking mondkapjes: 'Het kan een waarschuwend effect hebben'

Of dat komt door de mondkapjesplicht? "Het is heel moeilijk vast te stellen welke maatregel precies voor welk effect zorgt. Maar er zijn voldoende aanwijzingen dat het dragen van een mondkapje kan helpen in de strijd tegen de verspreiding."

Reputatieschade

Of Van Ranst het gek vindt dat er in Nederland nog geen mondkapjesplicht is? "Ieder land is anders en schrijft zijn eigen verhaal. Ik ben er in ieder geval mee gestopt om dingen raar te vinden."

Wel denkt hij dat het voor Nederland steeds lastiger wordt om mondkapjes alsnog verplicht te stellen. "Als je eenmaal gezegd hebt dat het niet nodig is, en dat lang volhoudt, krijg je te maken met reputatieschade als je de omslag zou maken. Dan wordt het een politiek dossier, een heet hangijzer. Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel."

'Verstandige maatregel'

Ondertussen gaan er toch ook in Nederland steeds meer stemmen op om het dragen van een mondkapje verplicht te stellen. Zo kwam het Red team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, gisteren met het advies dat mondkapjes nodig zijn om corona in te dammen.

Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei vanochtend op Radio 1 dat hij vindt dat er drastischere maatregelen moeten komen. Hij noemde het verplicht dragen van mondkapjes in de openbare ruimte 'een verstandige maatregel om te overwegen'.

RIVM: 'Te weinig bewijs'

Het RIVM blijft desgevraagd bij zijn standpunt wat betreft mondkapjes. "Er is wat ons betreft niet voldoende bewijs dat het dragen van een mondkapje bijdraagt aan de bestrijding van het virus. Die anderhalve meter blijft voor ons het belangrijkst", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het gaat om het hele pakket aan maatregelen."

Vervroegde persconferentie

Vanavond om 19.00 uur geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een vervroegde persconferentie. Normaal gesproken zou die morgen pas zijn. Mogelijk worden er strengere maatregelen aangekondigd.

Of er dan ook een mondkapjesplicht komt, is niet duidelijk. Vanuit de burgemeesters klinkt de dringende oproep voor een mondkapjesplicht in publieke en openbare ruimtes en bij contactberoepen. Het kabinet wil daar vooralsnog niet aan. Vooral premier Rutte minister de Jonge zouden daar op tegen zijn.

'Intelligente mondmaskering'

Volgens Van Ranst zou Nederland kunnen werken aan een 'intelligente mondmaskering'. "Leer van wat er in andere landen gebeurt, en kom met een passende mondkapjesplicht. Dus alleen op drukke plekken waar je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Zeker binnen."

Op welke plekken doelt hij dan? "Bijvoorbeeld in winkels, op werk en bij de kapper. Maar ook thuis, als je ziek bent. Zo voorkom je nog beter dat je een huisgenoot besmet."

Mondkapjes, ook zelfgemaakte, kunnen helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoe dat werkt leggen we uit in deze video.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeMondkapjeCoronacrisis in NederlandCoronavirusLink in bioBelgiëNederland