Onverwachts

Donald Trump zet toch handtekening onder coronasteunpakket

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPDonald Trump zet toch handtekening onder coronasteunpakket
RTL

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een coronasteunpakket van 900 miljard dollar. Vorige week noemde hij dat pakket nog 'schandalig' en een 'verspilling'. De afgelopen dagen werd er van alle kanten druk op Trump uitgeoefend om het pakket toch goed te keuren.

Een medewerker van de Amerikaanse regering bevestigt dat het pakket door Trump is ondertekend. Het Amerikaanse congres keurde het eerder al goed en ook de senaat stemde in met de steunmaatregelen.

"De president kiest ervoor om in de laatste weken van zijn ambtstermijn ruzie te maken met het parlement", legt correspondent Erik Mouthaan uit. "Adviseurs snappen niets van Trumps houding. Het lijkt alsof hij verliest, terwijl hij ook de credits zou kunnen opeisen voor de snelle uitrol van het vaccin en dit noodpakket."

Trump weigert handtekening onder 'schandalig' coronasteunpakket te zetten
Lees ook

Trump weigert handtekening onder 'schandalig' coronasteunpakket te zetten

Trump stak vorige week een stokje voor het steunpakket. Als president moet hij zijn handtekening onder het document van 5593 pagina's zetten. Trump vond echter dat het pakket 'niets met Covid-19 te maken' had. Zo stelde hij dat er miljoenen naar andere landen en kunst- en cultuurinstellingen gaan, terwijl dat volgens hem niet relevant is. Hij vertelde dat in een video op Twitter.

Felle kritiek

De bestaande steunmaatregelen, onder meer voor Amerikanen die hun baan hebben verloren tijdens de coronacrisis, liepen afgelopen weekend af. Joe Biden, de opvolger van Trump, uitte daarom felle kritiek op de president. "Ongeveer 10 miljoen Amerikanen zullen vandaag hun werkloosheidsuitkering verliezen", zei hij.

Inmiddels heeft Trump dus toch besloten de steunmaatregelen goed te keuren. Hij kondigde het nieuws zelf al aan door middel van een tweet, waarin hij zei dat er 'goed nieuws' onderweg was, met betrekking tot het steunpakket:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom hij van mening is veranderd, blijft onduidelijk. Mouthaan zag echter hoe de druk op de president gisteren toenam, toen mensen hun uitkering kwijtraakten.

Witte Huis aanvankelijk akkoord

"President Trump had het moeilijk voor zichzelf gemaakt door een deal te bekritiseren die was gesloten in overleg met zijn eigen minister van Financiën en waarvan zijn eigen Witte Huis aanvankelijk zei dat hij akkoord was", legt Mouthaan uit. Ook vanuit de Republikeinse partij was er druk op de president om het pakket goed te keuren.

Een van de onderdelen van het steunpakket is een eenmalig bedrag van 600 dollar (bijna 500 euro) voor vrijwel iedere Amerikaan. Volgens Trump moest dat bedrag verhoogd worden naar 2000 dollar (ruim 1600 euro). Hij kreeg bijval van verschillende Democraten, die ook willen dat het eenmalige bedrag verhoogd wordt.

Maar die ommezwaai viel volgens Mouthaan verkeerd bij zijn eigen partijgenoten, de Republikeinen: "Die voelden er niets voor om meer geld over te maken aan gewone Amerikanen."

Maandenlange onderhandelingen

Het pakket van 900 miljard dollar is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen. Behalve de 600 dollar voor Amerikanen komt er een steunregeling voor worstelende kleine bedrijven en gaat er geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en vaccindistributie.

Trump heeft ook goedkeuring gegeven aan een begroting ter waarde van 1,4 miljard dollar voor de federale overheid. Daardoor kunnen ambtenarensalarissen doorbetaald worden en voorkomt de president dat veel overheidsdiensten op slot moeten gaan.

President-elect Joe Biden heeft zich demonstratief laten inenten tegen corona. De bestrijding van het virus zal de eerste tijd van zijn presidentschap de belangrijkste opgave zijn.
Lees meer over
Donald TrumpCoronavirusVerenigde Staten