Mogelijke bijwerkingen

Meerdere landen stoppen tijdelijk met AstraZeneca, Nederland prikt door

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPMeerdere landen stoppen tijdelijk met AstraZeneca, Nederland prikt door
RTL

Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië stoppen voorlopig met het inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met zorgen over mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

Volgens de autoriteiten in Denemarken zijn er ook daar meldingen geweest van bloedproppen na vaccinatie met het middel van AstraZeneca. In één geval heeft een melding betrekking op een overlijden in Denemarken.

Italië zegt gestopt te zijn in verband met de dood van twee mannen op Sicilië. Zij waren volgens een ingewijde ingeënt met vaccins uit dezelfde partij. De Italiaanse toezichthouder noemde het stoppen van het vaccineren een voorzorgsmaatregel en benadrukte dat er nog geen bewijs is dat de vaccins ernstige bijwerkingen hebben. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is een onderzoek gestart naar het vaccin.

Toezichthouder: AstraZeneca waarschijnlijk niet oorzaak trombosegevallen
Lees ook

Toezichthouder: AstraZeneca waarschijnlijk niet oorzaak trombosegevallen

Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten legden het gebruik van het middel om die reden eerder al aan banden. Zij stopten uit voorzorg de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca na het overlijden van een gevaccineerde vrouw in Oostenrijk.

Andere landen zien op dit moment geen reden om te stoppen met inenten. Spanje liet weten niet op gevallen te zijn gestuit van bloedstolsels die verband kunnen houden met inentingen. Die gaan daarom gewoon door. In België liet het hoofd van de vaccinatie-taskforce weten dat zijn land nog niet stopt met vaccineren. Hij zegt dat mensen die worden ingeënt zich geen zorgen hoeven te maken.

Nederland prikt door

Patiëntenfederatie Nederland gaat ervan uit dat er snel duidelijkheid komt over het vaccin van AstraZeneca. "De veiligheid van patiënten moet voorop staan", zegt een woordvoerder. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten met de kwestie bezig te zijn. De toezichthouder doet navraag bij het EMA en komt later met een inhoudelijke reactie. Een Nederlandse woordvoerster van AstraZeneca noemt het nog te vroeg om inhoudelijk in te gaan op het nieuws.

Trombose

Bijwerkingencentrum Lareb houdt in Nederland alle meldingen van bijwerkingen bij. Lareb zegt dat er in Nederland één melding is geweest van mogelijk tromobose. "Maar het is nog niet zeker dat het tromobose was", zegt een woordvoerder. Lareb houdt de ontwikkelingen in de gaten.

Op 12 februari werd de eerste prik gezet met het vaccin van AstraZeneca, het vaccin dat Nederland het meeste heeft ingekocht.

Bijwerkingen

Tot en met 28 februari kwamen er bij Lareb 6426 meldingen binnen. 31.534 meldingen gingen over vermoede bijwerkingen. 159 van deze meldingen gingen over AstraZeneca.

De meeste meldingen gaan over spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Uit de meldingen blijkt dat klachten zoals koorts en rillingen bij het AstraZeneca-vaccin iets vaker als hevig worden ervaren. Ook deze klachten gaan na een paar dagen over. Er kwam één melding over een allergische reactie na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca.

Andere landen stopten ook met AstraZeneca

Eerder legden ook andere Europese landen het gebruik van het vaccin aan banden. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca. Dat gebeurde nadat een ingeënte vrouw uit Oostenrijk was overleden aan een bloedstolling. Het EMA zei woensdag dat het vaccin daar waarschijnlijk niet de oorzaak van was.

Ook in Nederland zorgde het vaccin eerder voor veel hoofdbrekens. Zo is het in de testfase niet genoeg getest op ouderen, valt de levering in eerste instantie tegen en is het ondertussen ook het vaccin waar Nederland het meest op heeft ingezet. Inmiddels is het vaccin ook voor ouderen in Nederland goedgekeurd.

Lees meer over
AstrazenecaCoronavaccinVaccinatieCovid-19Coronamedicijn