Scandinavië wacht af

Landen prikken AstraZeneca vandaag al, Nederland woensdag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPLanden prikken AstraZeneca vandaag al, Nederland woensdag
RTL

Veel Europese landen gaan vandaag weer prikken met het vaccin van AstraZeneca. De vaccinaties lagen een tijdje stil na zorgen over mogelijke bijwerkingen, maar gisteren oordeelde het Europees Medicijn Agentschap dat het vaccin veilig en effectief is. Toch willen of kunnen niet alle landen, zoals ook Nederland, meteen weer van start.

In onder meer Frankrijk, Duitsland en Italië worden de vaccinaties vandaag weer opgestart.

Volgens Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, was het de juiste beslissing om de vaccinaties stil te leggen, maar kan er na het onderzoek van de EMA ook weer veilig worden doorgeprikt. Wel komen er op het vaccin zelf waarschuwingen te staan over mogelijke bijwerkingen. 

EMA: AstraZeneca is veilig, voordelen wegen zwaarder dan de risico's
Lees ook

EMA: AstraZeneca is veilig, voordelen wegen zwaarder dan de risico's

GGD: 'Opstarten kost tijd'

In tegenstelling tot deze landen pakt Nederland niet vandaag, maar volgende week de draad weer op met de vaccinaties met het middel van AstraZeneca. De GGD laat weten dat alle afspraken opnieuw moeten worden ingepland.

Waar de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aanvankelijk sprak van een 'vaccinatie-pauze', is in feite namelijk alles stopgezet. Daarom moet de GGD weer van vooraf aan beginnen en moeten mensen een nieuwe afspraak inplannen. 

In Duitsland is dat heel anders gegaan: daar zijn de afspraken per dag geannuleerd. Dat betekent dat de mensen die vandaag voor een vaccinatie aan de beurt zijn, ook vandaag al daarvoor terecht kunnen. In Nederland moeten de mensen die vandaag aan de beurt waren, wachten op een nieuwe afspraak.  

De GGD laat weten: ''Mensen krijgen een sms'je om zelf een nieuwe afspraak in te plannen. Ze moeten daarbij zelf hun BSN-nummer doorgeven, die mogen wij niet bewaren.'' Ook moeten de locaties opnieuw in gereedheid worden gebracht, en dat kost tijd. De GGD verwacht dat aanstaande woensdag de vaccinaties kunnen worden hervat. 

Franse en Britse premier krijgen AstraZeneca

In Frankrijk en Groot-Brittannië worden mensen aangespoord om zich met het vaccin van AstraZeneca in te laten enten. Om dat extra kracht bij te zetten laten beide premiers van het land zich met het middel inzetten.

De Britse premier Johnson doet dat vandaag. Volgens Johnson, die zelf na een coronabesmetting in het ziekenhuis belandde, is het vaccin veilig en moet iedereen zich laten inenten om corona te kunnen verslaan. 

© AP

Maar er zijn ook Europese landen die nog steeds hun twijfels hebben bij het vaccin van AstraZeneca. Spanje begint net als Nederland komende week weer met prikken, maar moet nog beslissen of ook ouderen met het vaccin worden ingeënt. 

Waar Spanje twijfelt of ook de ouderen moeten worden gevaccineerd met AstraZeneca, wil Frankrijk het middel juist alleen aan 55-plussers toedienen. Volgens de Fransen zijn de risico's voor mensen onder de 55 jaar namelijk groter bij vaccinatie met AstraZeneca.

Er zijn landen die nog niet hebben besloten wat ze gaan doen, zoals Ierland, maar er zijn ook landen die ondanks het oordeel van EMA nog altijd niet willen prikken met het vaccin. 

Oordeel EMA: veilig vaccin, geen verhoogd risico

Uit het onderzoek van de EMA blijkt dat het vaccin niet wordt geassocieerd met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels en trombose. Het kan mogelijk wel in verband worden gebracht met zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels die gepaard gaan met trombocytopenie, een laag aantal bloedplaatjes. Die zijn vooral gezien bij vrouwen jonger dan 55 jaar. 

Noorwegen, Zweden en Denemarken gaan niet af op het oordeel van het EMA. Die landen willen wachten tot hun eigen onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd. 

Weken van onderzoek

Volgens Noorse onderzoekers is het mogelijk dat de bloedproppen, die bij mensen zijn teruggevonden nadat ze het AstraZeneca vaccin hadden gekregen, mogelijk te verklaren zijn doordat het middel een krachtige immuunreactie kan veroorzaken. 

Deze onderzoeken kunnen nog weken duren. Tot die tijd worden de vaccinaties met AstraZeneca in deze landen nog niet hervat. 

Lees meer over
EMAGGDCoronavaccinVaccinatie