Over twee jaar

Japan gaat vervuild water kernreactor Fukushima in oceaan lozen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPJapan gaat vervuild water kernreactor Fukushima in oceaan lozen
RTL

Japan gaat vervuild water van de kernreactor in Fukushima in de oceaan lozen. De beslissing leidt tot woede bij buurlanden China en Zuid-Korea en lokale vissers, maar de autoriteiten zien geen andere mogelijkheid. Zij moeten íets met de ruim 1 miljoen kubieke meter vervuild water.

Dat maakte de Japanse premier Yoshihide Suga vandaag bekend. Hij voegde er wel meteen aan toe dat de eerste lozing pas over twee jaar wordt verwacht. Het zal vele decennia duren voordat al het water geloosd is.

10 jaar na de verwoestende tsunami biedt deze Japanse telefooncel troost
Lees ook

10 jaar na de verwoestende tsunami biedt deze Japanse telefooncel troost

Japan werkt al jaren aan het plan. Op het terrein van de kernreactor in Fukushima staan zo'n duizend enorme tanks. Daarin zit ruim 1 miljoen ton water en iedere dag komen er duizenden liters bij.

Het gaat om koelwater dat permanent op de reactor moet worden gestort, maar ook om grond- en regenwater dat de kerncentrale binnenstroomt. Er is nauwelijks nog opslagcapaciteit voor meer water.  

Tien jaar na kernramp

Tien jaar geleden vond in het noorden van Japan een aardbeving plaats met een kracht van 9 op de schaal van Richter. Die veroorzaakte een enorme tsunami.

Vloedgolven troffen de kerncentrale van Fukushima, waarna er een kernsmelting en meerdere explosies plaatsvonden. De wederopbouw is nog altijd niet afgerond en er zijn nog steeds zeker 2500 mensen vermist.

De Japanse regering heeft vandaag de knoop doorgehakt: over twee jaar wordt begonnen met het in de oceaan lozen van het vervuilde water.

Dan moet het water wel eerst gefilterd en verdund worden. "Wij zullen strikte naleving eisen van zeer strenge veiligheidsnormen", meldt de regering in een verklaring.

Woede bij buurlanden

Toch leidt de beslissing tot woede in buurlanden China en Zuid-Korea. Zij vrezen dat zo'n maatregel slecht kan uitpakken voor het natuurleven in de Grote Oceaan. "Dit is extreem onverantwoordelijk", zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie. "Dit brengt de internationale volksgezondheid in gevaar."

Japanse vissers

Ook Japanse vissers hebben het plan jarenlang geprobeerd tegen te houden. Zij vrezen dat niemand meer vis uit het gebied wil kopen als er vervuild water in de oceaan wordt geloosd. Zuid-Korea legde de import van vis uit het gebied bij Fukushima na de kernramp al stil.

Lees meer over
KernreactorKernenergieAardbevingenTsunamiMilieugevaarlijke stofMilieuzoneJapanChinaZuid-Korea