Vaccinatie gaat langzaam

Succesvolle coronastrategie keert zich nu juist tegen Nieuw-Zeeland en Australië

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSuccesvolle coronastrategie keert zich nu juist tegen Nieuw-Zeeland en Australië
RTL

Terwijl de hele wereld getroffen werd door corona, wisten Australië en Nieuw-Zeeland de pandemie met strenge maatregelen grotendeels buiten de deur te houden. Maar terwijl in veel landen het einde van de coronacrisis in zicht komt, kunnen deze landen nog lang niet van slot.

Beide landen werden geprezen om hun effectieve strategie om een corona-uitbraak te voorkomen. Nieuw-Zeeland wist het coronavirus al in de beginfase de kop in te drukken, Australië zette na één besmetting gelijk een hele stad van twee miljoen mensen in lockdown.

Maar de nadelen van die strategie worden nu ook zichtbaar: door het strenge coronabeleid is nog bijna niemand resistent voor het coronavirus, en ook het vaccineren in beide landen schiet niet erg op. De landen moeten daarom enorm voorzichtig blijven, om te voorkomen dat er alsnog een coronauitbraak ontstaat. 

Lockdown in Sydney

In de Australische stad Sydney werd vandaag een lockdown ingevoerd na een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus. Een besmette toerist uit Sydney bezocht afgelopen weekend de Nieuw-Zeelandse stad Wellington, waar de coronamaatregelen uit voorzorg ook zijn aangescherpt.

In Australië heeft pas 23 procent van de bevolking een coronavaccin gehad, in Nieuw-Zeeland is dat zelfs maar 13 procent. Ter vergelijking: in Nederland heeft 52 procent van de inwoners minstens één prik gehad.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat komt grotendeels omdat de urgentie in deze landen lager ligt, zei premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland eerder. "Je kan het niet vergelijken. Onze mensen gaan niet dood", zei de premier ter verdediging van het vaccinatiebeleid. In Nieuw-Zeeland zijn in totaal 26 mensen overleden aan corona.

In geen enkel ander westers land was de corona-aanpak zo succesvol. Op enkele lokale uitbraken na bleef het virus buiten de deur en hoefden er nauwelijks maatregelen genomen te worden. Volle sportstadions en enorme feesten zijn in Nieuw-Zeeland al maanden gewoon mogelijk.

Rugbywedstrijd met 46.000 fans zónder afstand in Nieuw-Zeeland
Lees ook

Rugbywedstrijd met 46.000 fans zónder afstand in Nieuw-Zeeland

Als je naar de besmettingscijfers kijkt, lijkt het snelle vaccineren op dit moment nog niet van groot belang voor Australië en Nieuw-Zeeland. Afgelopen week werden er in heel Australië gemiddeld 16 besmettingen per dag vastgesteld, in Nieuw-Zeeland zijn dat er zelfs maar één á twee per dag.

Maar zolang de inwoners niet gevaccineerd zijn, blijven de landen kwetsbaar: zeker de besmettelijkere nieuwe varianten van het coronavirus kunnen snel om zich heen grijpen.

Vragen om problemen

"In een land waar 90 procent van de mensen niet is gevaccineerd, is dat vragen om problemen", zei epidemioloog Bill Bowtell, professor aan de Universiteit van New South Wales, eerder. "Ik denk niet dat je een eiland van grotendeels ongevaccineerde mensen wilt zijn in een wereld waar corona zo snel muteert en verandert."

En het duurt nog wel even voor het gevaar geweken is: in Australië was het plan eerst om het hele land tegen het einde van het jaar gevaccineerd te hebben, maar dat doel hebben ze laten varen

De traagheid komt vooral door vaccintekorten. Die zijn deels veroorzaakt door door de Europese Unie, die een levering van AstraZeneca-vaccins tegenhield.

Maar ook de productie van vaccins in Australië zelf liep vertraging op. De ontwikkeling van een nieuw coronavaccin aan de universiteit van Queensland werd stopgezet, nadat verschillende proefpersonen ten onrechte een positieve uitslag kregen op een hiv-test.

Lees meer over
Jacinda ArdernCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronavaccinVaccinatieAustraliëNieuw-ZeelandJapan