Vaccineren van groot belang

Deltavariant rukt ook in Europa op, zorgen groeien met de dag

Door Tosia Hogema··Aangepast:
© APDeltavariant rukt ook in Europa op, zorgen groeien met de dag
RTL

Terwijl we in Nederland sinds zaterdag weer genieten van de vrijheid, wordt het leven in andere Europese landen juist weer ingeperkt. Reden: de deltavariant van het coronavirus. Daardoor keren in een aantal landen de mondkapjes én de beperkingen weer terug.

In Groot-Brittannië waren ze al aan het warmlopen voor nog meer versoepelingen en vrijheid. Maar de deltavariant, eerder bekend als de Indiase variant, gooide roet in het eten. Die veroorzaakt daar nu meer dan 90 procent van de coronagevallen.

Johnson: geen risico's nemen

Dat leidt tot een opleving van het aantal besmettingen en daar wil de Britse premier Boris Johnson geen risico's mee nemen. Johnson wil eerst meer mensen laten vaccineren, vóór er verder wordt versoepeld. Voorlopig dus even niet dansen in de nachtclubs voor de Britten.

Een ander land in Europa waar de deltavariant de overhand neemt, is Rusland. Daar zijn de gevolgen stukken erger. Het land noteerde gisteren voor de tweede dag op rij een recordaantal coronadoden.

Gedwongen prikken

De vooruitzichten voor Rusland zijn niet erg hoopvol. De vaccinatiebereidheid is er erg laag, slechts 11 procent is nu volledig gevaccineerd. Dat is zorgelijk, want de deltavariant kan met name voor problemen zorgen als een aanzienlijk deel van de bevolking nog niet (volledig) gevaccineerd is. Daarom worden een aantal Russen nu zelfs gedwongen om een prik te zetten

Tweede prik nodig tegen deltavariant

Bij de alfavariant, voorheen de Britse variant, ben je na één prik van AstraZeneca of Pfizer bijna 50 procent beschermd tegen besmetting, maar bij de deltavariant ligt dat percentage tussen de 30 en 36 procent.

Bij de tweede prik is het verschil een stuk kleiner. Twee doses van Pfizer beschermen je voor 88 procent tegen besmetting met de deltavariant en 94 procent tegen de alfavariant. Bij AstraZeneca gaat het om een verschil tussen 67 en 74 procent.

Wel ben je na één prik van Pfizer al 94 procent beschermd tegen ziekenhuisopname door de deltavariant, bij AstraZeneca is dit na één prik 71 procent. Dit is even effectief als bij de alfavariant.

Dat vaccineren helpt tegen de deltavariant, zien we bijvoorbeeld in Israël, het land waar wij jaloers naar keken toen ze eerder dit jaar al veel restricties lieten vallen. Zo'n 60 procent is in Israël volledig gevaccineerd.

Het aantal besmettingen neemt er de afgelopen tijd weer toe door de deltavariant, maar toch stijgt het aantal ziekenhuisopnames nauwelijks. Uit voorzorg zijn wel de mondkapjes weer verplicht geworden in binnenruimtes. 

Opmars in Portugal

Rusland en Groot-Brittannië zijn in Europa koploper als het gaat om het aandeel van de deltavariant. Maar ook in Portugal is de mutatie met een opmars bezig.

In dat land is het aandeel van de deltavariant meer dan 50 procent, rond Lissabon is dat zelfs meer dan 70 procent. De besmettingen nemen toe, en daarom geldt voor de regio Groot-Lissabon een oranje reisadvies. En voor de Portugezen betekent de opmars van de deltavariant: vroege sluiting van de horeca, en meer reisrestricties.

Deltavariant wordt dominant

In onze directe buurlanden blijft het voorlopig rustig, maar neemt de deltavariant wel langzaam de overhand. In Duitsland is het aandeel van de deltavariant in een week tijd meer dan verdubbeld. De Duitsers verwachten dat de mutatie deze zomer dominant wordt. 

Ook in België verwachten ze deze zomer een opleving van de deltavariant. Daar is het aandeel nu zo'n 23 procent. In Frankrijk is dit percentage ongeveer 20 procent, maar daar is de vaccinatiebereidheid erg laag: 30 procent van de Fransen wil zich niet laten vaccineren, vooral vanwege wantrouwen tegenover de overheid. Daarom overweegt het land vaccinatie verplicht te maken voor zorgmedewerkers.

Vaccinatiebereidheid

Nederland heeft één groot voordeel: de vaccinatiebereidheid ligt in ons land erg hoog. Bijna 90 procent van de Nederlanders zegt een coronaprik te willen halen. 

Maar de verwachting is dat de deltavariant ook in ons land in het najaar dominant is. Om een nieuwe opleving van het virus te voorkomen, heeft het kabinet besloten dat ook 12- tot 17-jarigen zich kunnen laten vaccineren. "Dit is een belangrijke factor in het onder controle krijgen van een opleving van de deltavariant in het najaar en daarmee een onvermijdelijke keus", zegt minister Hugo de Jonge.

Viroloog Marion Koopmans beantwoordt vier vragen over de deltavariant.
Lees meer over
PfizerAstrazenecaCoronabesmettingenCoronamaatregelenVaccinatieCoronavaccinGroot-BrittanniëRuslandPortugalBelgiëFrankhuis