Chaos rond evacuatie Nederlanders Kabul: 'We moesten iets oranjes meenemen'
Het blijft voor Nederlanders in Afghanistan vrijwel ondoenlijk om op een vlucht naar huis te komen. Checkpoints van de taliban en een enorme mensenmassa zorgen ervoor dat sommigen het vliegveld niet op komen, óf er nu niet meer naar toe durven.
"Er werd steeds geschoten als we naar binnen probeerden te gaan en ze gooiden traangas", vertelt de 14-jarige Nederlandse Amina (*) aan RTL Nieuws.
Vanochtend vroeg, rond 03.00 uur, probeerde zij met haar moeder en zusje voor de derde keer het internationale vliegveld van Kabul te bereiken. Gisteren kregen zij een telefoontje van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat zij mee konden op een vlucht. Maar de taliban versperden haar familie de toegang. Tijdens een eerder poging werden ze ook al weggestuurd. "De taliban klopten op ons autoraam en zeiden dat we weg moesten gaan."
Chaos op het vliegveld
Een andere Nederlandse, Adiba (27), ging gisteren rond middernacht met haar zoontje van 1 naar het vliegveld. De straten waren verlaten, maar rond de luchthaven was het nog steeds vol met mensen. "Ze duwen je. Ze raken je aan. Ze hebben geen respect voor vrouwen en kinderen", vertelt ze. Adiba vreesde voor haar leven en vertrok na drie uur wachten, terug naar haar tijdelijke verblijfplaats.
Sinds de taliban zondag de macht overnamen in Kabul heerst er chaos rond het internationale vliegveld van de Afghaanse hoofdstad, dat nu onder Amerikaans bewind staat. Amerikaanse soldaten proberen achter grote rollen prikkeldraad de mensenmassa op afstand te houden.
Oranje teken
Op de luchthaven is sinds woensdag ook een consulair noodteam uit Nederland dat de evacuaties coördineert.
Nederlanders die naar het vliegveld willen komen, wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken geadviseerd een groep te vormen en 'iets oranjes' mee te nemen om herkenbaar te zijn. De risicovolle tocht naar de luchthaven moeten zij op eigen houtje ondernemen, maar dat durft niet iedereen aan.
Zo vindt de Nederlandse Dewa (16) het inmiddels te gevaarlijk om nog naar het vliegveld te gaan: "Er zijn overal talibanstrijders en de mensen die wel zijn gegaan, zeiden dat de taliban ook paspoorten verscheuren."
Einde van de nachtmerrie
In totaal zijn er nog zeker zevenhonderd Nederlanders die op familiebezoek zijn in Afghanistan en moeten worden teruggehaald. De afgelopen dagen zijn al tweehonderd mensen geëvacueerd. Ook zijn er tolken en anderen die Nederland hebben bijgestaan tijdens de missie in Afghanistan, die nu het land uit proberen te komen uit angst voor vergelding van de taliban.
Rasul (23) uit Assen die ook op familiebezoek was in Afghanistan lukte het pas na vijf ritjes naar het vliegveld om het land uit te komen. Ook Rasul kreeg te maken met een wolk traangas en een enorme mensenmassa toen hij de luchthaven probeerde binnen te komen.
"Het was een nachtmerrie. We kwamen erachter wat wij aan elkaar hadden toen wij ons erdoorheen wurmde". Gisteravond laat landde hij met zijn ouders en zusje eindelijk op Schiphol.
De Nederlandse regering heeft binnen de NAVO aangeboden om een bijdrage te leveren aan het versterken van de veiligheidsoperatie op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul, zo maakte minister Kaag vandaag bekend.
(*) De namen in het artikel zijn niet de echte namen. Die zijn bekend bij de redactie.