Rechterhand Mullah Omar

Taliban-leider Baradar nieuwe president Afghanistan

·Aangepast:
© ANPTaliban-leider Baradar nieuwe president Afghanistan
RTL

Mullah Abdul Ghani Baradar is aangesteld als president van de nieuwe Afghaanse overheid. Hij was betrokken bij de oprichting van de taliban begin jaren 90 en wordt gezien als de rechterhand van Mullah Omar, de eerste leider van de beweging die in 2013 overleed.

Dat zeggen meerdere bronnen binnen de taliban tegen Reuters. Vandaag zullen ze hun regering bekendmaken. Mullah Mohammad Yaqoob, de zoon van Mullah Omar en Sher Mohammad Abbas Stanekzai zullen senior posities innemen. 'Mullah' is een religieuze titel, die iemand krijgt als diegene wordt gezien als expert van het islamitische geloof.

Militair strateeg

Baradar is een bekend gezicht van de moslimfundamentalistische organisatie. In de periode voor 2001, toen ze ook al het grootste deel van Afghanistan in handen hadden, was hij militair strateeg van de taliban en wist hij belangrijke overwinningen te boeken.

Dit zijn de leiders van de taliban: strijders van het eerste uur Baradar en Akhundzada
Lees ook

Dit zijn de leiders van de taliban: strijders van het eerste uur Baradar en Akhundzada

Onderhandelingen

Toen de VS in 2001 Afghanistan binnenviel, vluchtte Baradar naar Pakistan. Daar werd hij in 2010, na een tip van de CIA, door de Pakistaanse veiligheidstroepen opgepakt. In 2018 werd hij op verzoek van de VS vrijgelaten en nam hij als hoogste politiek leider namens de taliban deel aan vredesonderhandelingen met de Amerikanen in Qatar.

Baradar staat bekend als een rustige leider die diplomatiek sterk is. Binnen de taliban wordt hij gezien als liberaal. Wat dat concreet betekent voor de Afghaanse bevolking die nu onder de taliban moet leven, is nog afwachten.

Opperste leider

Dat Baradar nu president is, betekent niet dat hij de touwtjes volledig in handen heeft. Iedereen is namelijk ondergeschikt aan de 'Opperste Leider' van de taliban: Mullah Hibatullah Akhundzada. Het is niet bekend waar Akhundzada momenteel verblijft, maar wel dat hij een hardliner is binnen de beweging. Als rechter velde hij veel vonnissen volgens de sharia-wetgeving, zoals het afhakken van ledematen en openbare executies. Akhundzada zal zich ook binnen deze overheid bezighouden met de religieuze kaders van de wetgeving.

Bekijk ook: Vrijheid vrouwen Afghanistan in gevaar: Taliban rukken op

De Taliban staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke regime. Vrouwen die nog in Afghanistan wonen, vrezen voor wat er gaat komen.