Brits leger 'op standby' om tankstations te bevoorraden
Het ene na het andere tankstation moet zijn deuren sluiten in het Verenigd Koninkrijk. Aan benzine is volgens de autoriteiten geen gebrek, maar er is onvoldoende personeel om de stations bij te vullen. Het leger staat 'op standy' om te helpen bij het terugdringen van de tekorten als de pompstations daar zelf de komende dagen niet in slagen.
De afgelopen dagen groeit de onrust in het land. De branchevereniging van Britse pompstationhouders zei vandaag dat er in grote steden steeds meer tankstations droogvallen. Bijna 90 procent van de onafhankelijke pompstationhouders zegt dat ze bijna geen brandstof meer hebben.
Het grote oliebedrijf BP heeft al een derde van zijn locaties moeten sluiten vanwege de tekorten. Ook Shell laat weten dat ze een grotere vraag naar brandstof zien, waardoor sommige tankstations de vraag niet aankunnen.
Militaire tankwagens in staat van paraatheid
"Een beperkt aantal chauffeurs van militaire tankwagens moet in staat van paraatheid worden gebracht en indien nodig worden ingezet om de brandstofvoorzieningsketen verder te stabiliseren", maakte het Britse ministerie van Economische Zaken gisteravond in een verklaring bekend.
De militairen krijgen een gespecialiseerde training voordat ze worden ingezet als de crisis de komende dagen niet afneemt. "Hoewel de brandstofindustrie verwacht dat de vraag de komende dagen weer op het normale niveau zal komen, is het terecht dat we deze gevoelig liggende voorzorgsmaatregel nemen", vertelde de Britse minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng.
"Indien nodig zal de inzet van militair personeel de toeleveringsketen voorzien van extra capaciteit als tijdelijke maatregel om de druk te verlichten die wordt veroorzaakt door pieken in de lokale vraag naar brandstof", voegde hij eraan toe.
Dat Britse automobilisten massaal proberen een druppeltje benzine te bemachtigen zie je in onderstaande video:
Het Verenigd Koninkrijk kampt volgens de transportbranche met een tekort van zo'n 100.000 vrachtwagenchauffeurs, waardoor ook de bevoorrading van tankstations moeizaam gaat. Behalve de tankstations hebben ook supermarkten moeite om de schappen bij te vullen.
Gevolg van corona en brexit
Het tekort zou het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder de coronacrisis en de brexit. In de hoop het personeelstekort op te lossen worden de strenge migratieregels die na brexit werden ingevoerd, nu weer deels van tafel geveegd.
Hoe kon het tekort zo hoog oplopen? En hoe is het op te lossen? RTL Z legt het uit in onderstaande video.