Duitse artsen bezorgd om volle ic's: 'Nederland helpen is niet vanzelfsprekend'
Artsen in Duitsland slaan alarm. De besmettingen met het coronavirus stijgen snel en de ic's raken steeds voller. Wat is er aan de hand en kunnen wij als het nodig is nog wel een beroep doen op onze oosterburen? Vier vragen en antwoorden.
Bijna heel Noordwest-Europa heeft ermee te maken: een snel stijgend aantal besmettingen. De ziekenhuis- en ic-opnames lopen in dit deel van het continent op, ook in Duitsland. Hoewel onze oosterburen de meeste ic-bedden van Europa hebben, gaat het toch mis.
1. Wat zijn de cijfers?
Allereerst de besmettingen. Waren er op 1 oktober nog zo’n 10 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in Duitsland, inmiddels is dat al bijna 50. Dat is een stuk meer dan Zuid-Europese landen, zoals Italië en Frankrijk. Maar wel een stuk minder dan Nederland. Wij zitten al op 90 besmettingen per 100.000 inwoners.
Dan de ic. In Nederland zijn er per 100.000 inwoners 6,7 ic-bedden beschikbaar. In Duitsland zijn dat er veel meer: bijna 48. Daar is 12 procent van het totaalaantal ic-bedden op dit moment nog vrij.
Tot slot de vaccinatiecijfers. In Nederland is bijna 85 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. In Duitsland is dat zo'n 78 procent. Een stukje lager dus.
2. Waarom slaan artsen alarm?
Waarom zou het misgaan, als 12 procent van het totaalaantal ic-bedden nog vrij is? Allereerst gaat het dus heel hard met de besmettingen. In een week tijd is het aantal met 50 procent gestegen. En er speelt meer.
"Het grote probleem is het personeelstekort", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Door de pandemie is veel personeel gestopt, uitgevallen of ziek geworden. Artsen zeggen: als dit zo verder gaat, wordt het een catastrofe."
Ook de vaccinatiegraad speelt mee. Die is dus lager dan bij ons. "Artsen zijn bezorgd om die lage vaccinatiegraad, zeker nu het aantal besmettingen snel stijgt." Daarbij is de vaccinatiegraad al helemaal laag in regio's die het hardst worden getroffen, zoals het oosten van het land.
En nee, de Duitse besmettings- en ic-cijfers zijn dus voorlopig nog niet zo erg als die van ons. "Maar dat neemt de zorgen niet weg. Veiligheid en het mijden van risico’s staat namelijk op het voorhoofd van iedere Duitser geschreven", zegt Akkermans.
3. Kan Duitsland Nederland dan nog wel helpen?
"Dat hangt helemaal van de situatie en ontwikkeling van de cijfers af. Ook in Duitsland zijn er deelstaten met een krap aantal beschikbare ic-bedden geweest. Die zijn dan weer geholpen door deelstaten die een ruimere bezetting hadden. Een beetje zoals Friesland tijdens de eerste golf Noord-Brabant hielp."
Mocht Nederland een beroep doen op Duitsland, dan komen we waarschijnlijk als eerste uit bij de twee deelstaten die aan ons land grenzen: Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. "Die hebben nu wel wat speling, maar dat zegt niets over de situatie over enkele weken. De uitvalsmogelijkheid die er was, is op z'n minst een vraagteken nu."
4. Hoe gaat Duitsland de oplopende cijfers tegen?
Vandaag vindt overleg plaats tussen de minister-presidenten van alle deelstaten en de federale regering. Daarin worden nieuwe maatregelen besproken. Op tafel ligt onder andere een vaccinatieplicht bij bepaalde beroepsgroepen, zoals de zorg.
Daarnaast is de vraag of Duitsland wil vasthouden aan het 3G-systeem (dus toegang als je gevaccineerd, genezen of getest bent) in het openbaar vervoer of dat ze zullen overstappen op 2G (testen is dan niet meer genoeg). "Het ligt zeer gevoelig. Als je voor 2G gaat stemmen, dan beperk je de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden. Ik weet niet of ze daaraan willen", zegt Akkermans.
Ook zal worden gekeken of het initiatief voor nieuwe maatregelen meer bij de afzonderlijke deelstaten moet komen te liggen. "Het voordeel daarvan is dat regionaal kan worden opgetreden tegen het virus. Het nadeel is dat grensgemeenten zich aan bepaalde regels moeten houden die een paar honderd meter verderop niet gelden."
De ene deelstaat kan dan bijvoorbeeld ook een stuk strenger zijn dan de andere. Dat wil Saksen, in het oosten van Duitsland, nu al. Daar zijn de besmettingen torenhoog. Ze denken dan ook aan het invoeren van de 2G-maatregel in alle winkels om het aantal besmettingen te verlagen.