2GPlus-coronabeleid

Duitse regeringsleiders willen vaccinatieplicht vanaf februari

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© DPADuitse regeringsleiders willen vaccinatieplicht vanaf februari
RTL

De leiders van de zestien Duitse deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz zijn het eens geworden over nieuwe coronamaatregelen. Meest opvallende: ze willen per februari een vaccinatieplicht invoeren.

Scholz had eerder al bekendgemaakt dat hij een voorstander is van een vaccinatieplicht voor alle Duitsers. Die moet per februari 2022 ingaan. Het Duitse parlement moet het nog wel goedkeuren.

Daarnaast zijn de Duitse leiders het eens over andere ingrijpende regels die gericht zijn op ongevaccineerde mensen. Mensen die niet zijn ingeënt, worden voor een groot deel uit het openbare leven in Duitsland gebannen.

Zo krijgen mensen alleen nog toegang tot niet-essentiële winkels, horeca, bioscopen en theaters als ze bewijs kunnen tonen van inenting of genezing. Supermarkten blijven wel voor iedereen open.

2GPlus

Veel vrijetijdsbesteding is alleen nog toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die recent zijn genezen. En op sommige plekken is daar bovenop ook nog een negatieve testuitslag nodig. Dit is het zogeheten 2GPlus. 

In onderstaande video beantwoorden we drie vragen over 2G: want hoe effectief is het eigenlijk?

Ook in Nederland wordt er veel over 2G gesproken.

 

In sommige Duitse deelstaten is het 2G-systeem al ingevoerd. Daar krijgen alleen gevaccineerden en mensen die genezen van corona toegang tot onder meer horeca en evenementen.

"De vierde golf moet snel gebroken worden", zei Merkel tijdens het aankondigen van de regels. De regering hoopt dat het aantal besmettingen snel terugloopt.

Coronacijfers stijgen

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland stijgt de laatste weken snel, net als in buurlanden zoals Nederland. De ziekenhuiszorg komt daardoor steeds meer onder druk te staan.

Duitse artsen bezorgd om volle ic's: 'Nederland helpen is niet vanzelfsprekend'
Lees ook

Duitse artsen bezorgd om volle ic's: 'Nederland helpen is niet vanzelfsprekend'

Lees meer over
CoronamaatregelenCoronavirusCoronavaccinVaccinatieLink in bioDuitsland