Britse premier onder vuur

Foto kerstquiz de volgende blunder van Boris Johnson: 'Schandaal dat blijft plakken'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPFoto kerstquiz de volgende blunder van Boris Johnson: 'Schandaal dat blijft plakken'
RTL

Een opgedoken foto van Boris Johnson die vorig jaar tijdens een strenge lockdown een virtuele kerstquiz bijwoonde op Downing Street 10, versterkte dit weekend de kritiek die er al langer was op de Britse premier. Overleeft hij zijn zoveelste blunder? "Weinig mensen zien hem nog als een goede premier."

Het zijn zware tijden voor Johnson. Hij zit midden in een aanhoudende storm van kritiek sinds vorige week uitlekte dat er onder zijn verantwoordelijkheid een omstreden kerstfeest van zijn medewerkers zou hebben plaatsgevonden.

Geen onderzoek naar 'lockdownkerstfeest' kantoor Johnson, kranten woest
Lees ook

Geen onderzoek naar 'lockdownkerstfeest' kantoor Johnson, kranten woest

Pijnlijk moment

De premier ontkende dat met klem. Maar tot overmaat van ramp lekten dit weekend nieuwe beelden uit van Johnson waarop te zien is dat de premier tussen twee stafleden zit en zelf meedoet aan de kerstquiz.

Een pijnlijk moment: want op dat moment gold een strenge lockdown waarbij sociale bijeenkomsten verboden waren. "Je mag geen kerstlunch of -feest op het werk houden, aangezien dat vooral een sociale activiteit is en daarmee niet is toegestaan", stond er letterlijk in de regels die zijn eigen regering voorschreef.

RTL-correspondent Anne Saenen vatte in onderstaande tweet het sentiment samen dat sindsdien leeft onder een groot deel van de Britse bevolking:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Andere regels

Zijn politieke tegenstanders slepen al snel de messen. "Ondanks herhaalde ontkenningen blijkt nu dat er tal van feesten en bijeenkomsten waren en dat de premier zelfs deelnam aan een feestelijke quiz", schreef Angela Rayner van oppositiepartij Labour op Twitter. "Boris Johnson was de voorzitter van een cultuur waarin de regels werden genegeerd in het hart van de regering."

Rayner is zeker niet de enige die over Johnson heen valt. Ook binnen zijn eigen partij, de Conservatieven, klinkt luide kritiek, zegt Jill Rutter, analist van de onafhankelijke politieke denktank Institute for Government in Londen. "Het past precies in het giftige plaatje dat de macht zich niet aan de regels hoeft te houden. Dat verhaal gaat terug tot de omstreden reis van Johnsons topadviseur Dominic Cummings."

Cumming reisde in maart 2020 tijdens een lockdown honderden kilometers naar zijn familie om daar naar eigen zeggen in quarantaine te gaan. Dit terwijl de Britse bevolking met klem was verzocht om allemaal thuis te blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo ontstond het beeld dat er kennelijk andere regels golden voor de 'elite' van het land.

'Blijft hem achtervolgen'

De kerstquiz draagt daar alleen maar aan bij. "Het lijkt erop dat het kerstfeest een schandaal is dat blijft plakken", zegt Rem Korteweg, onderzoeker bij Instituut Clingendael. "Het blijft Johnson achtervolgen. Er wordt nu volop gespeculeerd in Conservatieve kringen: hij heeft de brexit geleverd, maar misschien moet iemand anders nu het land leiden."

Dat komt volgens Korteweg ook door de tweestrijd die is ontstaan binnen Johnsons partij. Een deel daarvan moet namelijk helemaal niets hebben van de strengere coronamaatregelen die de Britse premier vorige week toch weer afkondigde onder de noemer 'plan B'. Met de regels hoopt Johnson de snel verspreidende nieuwe virusvariant omikron te kunnen beteugelen. Volgens critici kon Johnson zo tegelijkertijd mooi de aandacht van het kerstfeestschandaal afleiden.

Stemming over coronaregels

Vooral het invoeren van een verplicht coronabewijs voor grote evenement staat binnen zijn eigen partij ter discussie. Er wordt vandaag over gestemd in het Britse parlement.

"Het is nog niet duidelijk of zijn eigen partijleden ook echt tegen hem in opstand komen", zegt analist Rutter. "Maar Johnson, die ook nog eens net vader is geworden, zit duidelijk in de grootste problemen tot dusver. Weinig mensen zien hem nog als een goede premier. In de razend populaire tv-show I'm a Celebrity Get Me Out of Here wordt hij dag op dag belachelijk gemaakt."

Dat komt, los van Johnsons zeer omstreden coronabeleid in 2020, ook door een recent schandaal rond parlementslid Owen Paterson, die in oktober de lobby-regels verbroken bleek te hebben. Johnson bleef hem in eerste instantie verdedigen en werd toen zelf beschuldigd van vriendjespolitiek en het toestaan van corruptie.

Krediet op?

Ook internationaal staat Johnson er niet bijster goed voor. Zo heeft hij zich volgens onderzoeker Korteweg ontpopt tot een opportunistisch onderhandelaar rond de brexitdeal met de EU, waarbij de premier zijn afspraken niet nakomt en het vertrouwen van de Europese leiders is verloren.

Het roept de vraag op of het krediet van Boris Johnson, twee jaar na zijn aanstelling, misschien wel op is. "Er is continu dreiging: krijg ik een mes in mijn rug door mensen binnen mijn eigen partij", zegt Korteweg.

Toch verwacht hij net als Rutter niet dat de premier op dit moment - te midden van de coronacrisis en kerstperiode - zal moeten vertrekken. "Hij heeft nu een aantal tegendoelpunten gekregen, maar hij heeft de wedstrijd nog niet verloren. Boris Johnson blijft nog wel even."

Lees meer over
Boris JohnsonCoronadodenCoronamaatregelenGroot-Brittannië