Conflict nadert kookpunt

Rebellenregio's in Oost-Oekraïne roepen Poetin op: erken onze onafhankelijkheid

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFPRebellenregio's in Oost-Oekraïne roepen Poetin op: erken onze onafhankelijkheid
RTL

Twee pro-Russische separatistische leiders in Oost-Oekraïne hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om hun regio's te erkennen als onafhankelijke 'volksrepublieken'.

Denis Poesjilin, hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DNR), en Leonid Pasetsjnik, leider van de eveneens zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk (LNR), zouden in Moskou zijn. Hun oproepen werden bekendgemaakt op de Russische staatstelevisie, melden internationale persbureau's maandag.

President Poetin vindt dat erkenning van de twee Oekraïense regio's moet worden overwogen, zo zei hij vanmiddag tijdens een veiligheidsberaad. Dit beraad wordt nauwlettend gevolgd door het Westen omdat Rusland bij de oorlog met Georgië in Zuid-Ossetië en Abchazië in augustus 2008 ook de onafhankelijkheid van die regio's erkende. Die oorlog duurde destijds vijf dagen.

Inval in Oekraïne? 'Energieprijzen nóg verder omhoog'
Lees ook

Inval in Oekraïne? 'Energieprijzen nóg verder omhoog'

Inval op komst?

Als de Russische president akkoord gaat met het erkennen van DNR en LNR als zelfstandige staten, is de vrees bij analisten dat het land vervolgens militairen naar de twee rebellenregio's stuurt. In dat geval zou Rusland kunnen stellen dat het als bondgenoot optreedt om de regio's te beschermen tegen het Oekraïense leger.

Onder anderen de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hebben laten weten dat zij voorstander zijn van de erkenning. Poetin sloot het beraad af met de mededeling dat hij vandaag nog zijn besluit kenbaar zal maken.

Lees meer over
Vladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland