Rusland uitsluiten van SWIFT of niet? Duitsland staat onder druk
Er komt een onderzoek naar wat de precieze gevolgen voor de eurolanden zijn als de EU zou besluiten Rusland uit te sluiten van het internationale betaalsysteem SWIFT. Het is een van de opties waarover de EU nadenkt om Rusland hard te raken, maar niet alle lidstaten zijn voor. Zo is Duitsland nog niet overstag.
Het onderzoek naar de precieze gevolgen voor de eurolanden wordt gedaan door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie.
Sommige lidstaten zijn huiverig om Rusland via SWIFT te treffen. Door het land uit het samenwerkingsverband van banken te gooien zou het voor 'gewone' mensen een stuk moeilijker worden om geld over te maken naar familie in Rusland, vreest bijvoorbeeld Duitsland.
Ook zou het Europese bedrijfsleven eronder lijden omdat betalingen van klanten of betalingen aan leveranciers dan ingewikkelder worden. De EU-ministers van Financiën zijn in Parijs bijeen gekomen om onder meer over de gevolgen van de situatie in Oekraïne voor de Europese economie te praten.
Italië is om
Eerder leek Italië tegen het afsluiten van Rusland van SWIFT, maar de Oekraiense minister van Buitenlandse Zaken heeft van zijn Italiaanse collega steun gekregen, zo meldde hij eerder vanavond via Twitter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Anders dan Italië zijn Cyprus en Duitsland nog niet overstag. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat deze maatregel onbedoelde consequenties zou kunnen hebben. Daarmee doelde ze onder meer op het niet kunnen financieren van NGO's in Rusland.
Duitsland nog niet overstag
Ook zei Annalena Baerbock dat bijvoorbeeld Russische studenten in het buitenland dan geen geld meer kunnen overmaken naar hun grootouders. Volgens Bearbock zijn sancties voor banken een 'krachtiger zwaard' dan SWIFT.
"Sinds de blokkade van onder andere Duitsland en Italië is een storm van kritiek losgebarsten. Vanuit Oekraïne, vanuit de VS en in Europese landen. De druk op Duitsland en Italië om alsnog de SWIIFT-sanctie in te voeren, is groot" zegt politiek verslaggever Fons Lambie.
Immense druk op Duitsland
"Italië laat al weten het niet meer te vetoën. In de Duitse politiek gaan ook steeds meer stemmen op. In Brussel is de verwachting bij betrokken diplomaten dat als Duitsland echt het verzet staakt de SWIFT-sanctie alsnog kan worden ingevoerd. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zijn al bezig om de gevolgen en effecten precies in kaart te brengen, dus de invoering komt steeds dichterbij."