Uitbraak apenpokken

Apenpokken duiken overal in Europa op: 'Geen paniek, wel alertheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws/@drpabloortizApenpokken duiken overal in Europa op: 'Geen paniek, wel alertheid'
RTL

Het apenpokkenvirus grijpt om zich heen. In bijna twee weken tijd zijn in heel Europa tientallen gevallen van het virus gevonden. Ook in Nederland is het eerste geval nu vastgesteld. Maar hoe snel gaat het met dat virus en hoe alert zijn ze op verschillende plekken in de wereld?

Op 7 mei werd het eerste geval van het virus dat normaal gesproken alleen in Afrika heerst, aangetroffen bij iemand die van Nigeria naar het Verenigd Koninkrijk reisde.

Inmiddels verbreiden de apenpokken zich als een olievlek over Europa: met name in Portugal (23), Spanje (21) en het Verenigd Koninkrijk (20). Maar ook in België (2), Duitsland (1), Frankrijk (1), Italië (3) en Zweden (1) zijn inmiddels verschillende gevallen bevestigd.

Verspreiding apenpokken in Europa.
Verspreiding apenpokken in Europa.

Toch is het aantal besmettingen relatief laag omdat het virus zich veel minder snel verspreidt dan bijvoorbeeld het coronavirus: dit gebeurt eigenlijk alleen door ademhalingsdruppels. Landen nemen nu maatregelen om het virus in te dammen.

Verenigd Koninkrijk is 'alert'

"Van paniek is nog geen sprake, wel van alertheid bij medische professionals", zegt correspondent Anne Saenen. De Britse autoriteiten bieden nu het reguliere pokkenvaccin aan medewerkers aan in de gezondheidszorg en anderen die mogelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon. Het  vaccin werkt ook deels tegen apenpokken.

De Britse regering koopt dan ook extra pokkenvaccins in, maar om hoeveel doses het gaat en hoe dit precies verspreid zal worden is volgens Saenen nog niet onduidelijk. "In sommige wijken in Londen waar veel Afrikaanse migranten wonen worden al tuberculose vaccins gegeven. Ik kan mij voorstellen dat ze het pokkenvaccin ook in dit soort wijken zullen aanbieden."

Het zijn in het VK vooral bij homo- of biseksuele mannen of mannen die zeggen seks te hebben gehad met andere mannen, die apenpokken hebben opgelopen. "Ik kan mij voorstellen dat ze bij klinieken voor seksuele voorlichting ook posters zullen ophangen en informatie zullen gaan geven over apenpokken."

Drie gevallen op één ochtend in Spanje

Hoewel de cijfers snel veranderen gaat Portugal nu in Europa aan kop met het hoogste aantal besmettingen (23).  "We denken dat transmissie alleen plaatsvindt door contact tussen de geïnfecteerde persoon, met aangetaste huid in de genitale zone, en een ander persoon. Daarom denken wij dat dit gebeurt door nabij en intiem contact en niet door seksuele transmissie", zegt de Portugese dokter Margarida Tavares tegen persbureau Reuters.

In buurland Spanje is ook een relatief groot aantal besmettingen (21), waarvan het grootste deel in Madrid. "Drie gevallen van apenpokken in een ochtend op de afdeling [...]. Dat boezemt angst in. Veel angst", twitterde een dokter.

Apenpokken zijn inmiddels ook in andere delen van de westerse wereld opgedoken. Zoals in de Australië, Canada en de Verenigde Staten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat zijn apenpokken?

De ziekte werd als eerste bij apen ontdekt en komt vooral voor in West- en Centraal Afrika. De variant uit Congo is met een dodelijkheid van tien procent het heftigst. Bij de mildere variant uit West-Afrika is dit maar ongeveer 1 procent.

Het lijkt erop dat de meeste besmette mensen in Europa besmet zijn met de West-Afrikaanse variant. Het virus heeft meestal een mild verloop waarbij besmette mensen last krijgen last van jeukende bulten en koorts.

Er bestaat geen vaccin tegen apenpokken. Maar het reguliere pokkenvaccin beschermt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ook tot 85 procent tegen apenpokken.

"Deze uitzonderlijke piek buiten Afrika kan wijzen op een nieuwe manier van verspreiding of een verandering van het virus. Maar dit moet allemaal nog blijken", zegt de Amerikaanse epidemioloog Anne Rimoin van de Universiteit van Californië tegen persbureau Reuters.