Nummerbord bepaalt wanneer je mag rijden

Verkeerschaos Amalfikust: toeristen voortaan om de dag welkom

Door Thomas van den Elshout··Aangepast:
© ANPVerkeerschaos Amalfikust: toeristen voortaan om de dag welkom
RTL

Opgelet voor vakantiegangers die deze zomer een tripje aan de Italiaanse westkust gepland hebben. De weg langs de populaire Amalfikust is zó druk, dat lokale autoriteiten een nieuwe maatregel bedacht hebben: auto's mogen er nog maar om de dag rijden.

De 35 kilometer lange weg tussen de Italiaanse stadjes Positano en Vietri sul Mare - onder Napels - is een grote toeristische trekpleister. De route biedt een fenomenaal uitzicht over de zee en leidt toeristen langs iconische klifdorpen. Maar omdat er zóveel toeristen op af komen, kunnen bewoners van de regio zich nauwelijks meer verplaatsen.

De nieuwe regel geldt voor deze kustweg tussen Positano en Vietri sul Mare.© RTL Nieuws
De nieuwe regel geldt voor deze kustweg tussen Positano en Vietri sul Mare.

De weg heeft namelijk maar één rijstrook in beide richtingen en is op een aantal plekken zelfs nog verder versmald. Daardoor moeten weggebruikers uit tegengestelde richting elkaar voorrang verlenen, en met de zomerdrukte zorgt dat voor grote opstoppingen. 

"In de weekenden kun je hier niet rijden", zegt Angela Infante, vice-burgemeester van Vietri sul Mare, tegen CNN. "Mensen zitten thuis opgesloten." En nog belangrijker volgens haar: een ambulance staat dan ook in de file.

Laatste cijfer nummerbord

Dus worden er maatregelen genomen. Auto's waarvan het nummerbord op een oneven cijfer eindigt, mogen alleen nog op even datums over de weg rijden. En auto's waarvan het nummerbord op een even cijfer eindigt, op oneven datums. Je kunt dus niet de ene dag aankomen, en de volgende weer vertrekken.

De regel geldt voortaan in de hele maand augustus, en in de weekenden van 15 juni t/m 31 juli en september. Komend weekend zal dus de eerste keer zijn. Wie zich er niet aan houdt, kan op een boete rekenen. 

Geen caravans

Ook zijn er nog enkele aanvullende maatregelen: zo zijn voortaan caravans of aanhangwagens het hele jaar door verboden op de weg. 

Op deze manier hoopt het lokale bestuur de drukte op de route in te dammen. Alleen voor lokale bewoners, hulpdiensten, openbaar vervoer en taxi's zal een uitzondering gelden. En voor wie dacht slim te zijn: de nieuwe regel geldt ook voor huurauto's.

Lees meer over
ToerismeVerkeerVerkeersboeteFilesVakantieItalië