'Tevreden'

Braziliaans leger vindt geen bewijs voor stemfraude

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© Zuma PressBraziliaans leger vindt geen bewijs voor stemfraude
RTL

Bij de Braziliaanse verkiezingen is geen sprake van verkiezingsfraude. Dat is de conclusie van een langverwacht rapport van het Braziliaanse ministerie van Defensie.

De vertrekkende rechts-populistische president Jair Bolsonaro suggereerde maandenlang dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig zou zijn, maar hier is volgens het leger dus geen sprake van.

Aanhangers van Bolsonaro keken volgens buitenlandse media uit naar de rapportage, omdat het hun beweringen over de onterechte verkiezingswinst van de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva zou kunnen bevestigen. Maar het leger, dat het onderzoek in opdracht van voormalig legerofficier Bolsonaro uitvoerde, stelt nu dat er niets mankeert aan het kiessysteem.

Lula wint Braziliaanse verkiezingen, maar Bolsonaro legt zich er nog niet bij neer
Lees ook

Lula wint Braziliaanse verkiezingen, maar Bolsonaro legt zich er nog niet bij neer

Niet mee knoeien

Wel suggereert Defensie de broncode van de stemcomputers goed te beschermen zodat daar niet mee geknoeid kan worden.

Bolsonaro heeft eerder al meerdere malen, zonder bewijs, aangegeven dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig is en gesuggereerd dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen, zoals wordt uitgelegd in onderstaande video:

De hoogste electorale autoriteit van het land zegt het rapport 'met tevredenheid' te hebben ontvangen. Alexandre de Moraes, het hoofd van het hoogste verkiezingstribunaal (TSE), belooft de suggesties om het systeem te perfectioneren te analyseren.

Lula, vanaf 1 januari de president van Brazilië, prees in een reactie de stemmachines die Brazilië al sinds 1996 gebruikt. Hij won de verkiezingen nipt van Bolsonaro met 50,9 procent van de stemmen.

Lees meer over
Jair BolsonaroBuitenlandse politiekPolitiekBrazilië