Musk opent aanval op wetenschapper Fauci, en dat merken we hier ook
"Mijn voornaamwoorden zijn: aanklagen/Fauci." Twitterbaas Elon Musk gebruikte zijn eigen platform om de Amerikaanse wetenschapper Anthony Fauci aan te vallen. Fauci adviseerde de Amerikaanse regering lange tijd over het te voeren coronabeleid. Musk zijn uitspraken zorgden direct voor een spervuur aan online bedreigingen richting Fauci, maar ook hier merken wetenschappers de gevolgen.
Dat het bericht van Musk geen foutje was, blijkt uit de reactie die Musk later toevoegde: "De waarheid resoneert", volgens Musk. Maar over dat woord 'waarheid' is zeker niet iedereen het eens. "Het is droevig, maar niet verrassend", zegt viroloog Marion Koopmans.
'Musk met zijn megafoon'
Koopmans' Belgische collega Marc Van Ranst zegt dat hij na het verschijnen van de tweet van Musk 'onmiddellijk het effect merkte in berichten, mails en reacties' die hij binnenkreeg. En dat terwijl de dreigementen - bij afwezigheid van corona - de laatste tijd juist iets minder werden. "Maar ze hebben nu een tweede adem gevonden om wetenschappers te bedreigen. Daar heeft Elon Musk met zijn megafoon op zijn eigen platform voor gezorgd. Dat hoort niet."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Dat hoort niet. Van Ranst omschrijft het nog netjes. Koopmans vindt de situatie op Twitter 'bizar'. "Sommige mensen lijken van het bedreigen van anderen haast hun levenswerk te maken. Verbijsterend."
'Het mag allemaal maar geroepen worden'
Maar verbazing over het bericht van Musk was er bij Koopmans allerminst. "Het was denk ik al wel merkbaar waar deze meneer staat. Hij jaagt in feite een deel van de Twittergebruikers op, vooral uit extreemrechtse hoek. Mij valt vooral op hoe weinig ertegen te doen is. Het mag allemaal maar gewoon geroepen worden."
Koopmans is sinds het uitbreken van corona één van de Nederlandse wetenschappers die het meest te verduren krijgt. Al die bedreigingen, ze probeert het te negeren. Maar ze maakt zich ook zorgen. "Zorgen over het gemak waarmee mensen losgaan tegen allerlei individuen. Niet alleen wetenschappers, ook journalisten. Het is gewoon bizar."
Acute dreiging
Cijfers over online bedreigingen aan het adres van wetenschappers of journalisten zijn er niet, maar volgens de politie is het overduidelijk dat het aantal bedreigingen op dat vlak sinds corona enorm is toegenomen. "Het is zo makkelijk om op sociale media iets te roepen."
Maar dat betekent niet dat je alles zomaar mág roepen. Er zijn wel degelijk aanhoudingen verricht voor dit soort aantijgingen, zegt een woordvoerder.
Wat mag je dan niet roepen? Een voorbeeld: "Als mensen zeggen: 'Ik ben nu op weg naar haar huis met een pistool', komen wij in actie. Dat zien wij dan als acute dreiging."
Bezoekje van politie
Heel vaak is er geen sprake van acute dreiging, geeft de woordvoerder meteen toe: het is lastig wanneer er nou wel of niet sprake is van een strafbare bedreiging. Een aangifte kan er in dat soort gevallen soms wel voor zorgen dat de politie in actie komt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Toch gebeurt dat soms ook laagdrempeliger. Het komt voor dat de politie een bezoekje komt brengen, om even een praatje te maken waarom iemand dergelijke dreigementen plaatst. "Al zit ook lang niet iedereen daarop te wachten."
Opmerking Musk niet strafbaar
Wat Musk nu doet op Twitter noemt de woordvoerder onwenselijk. "Maar het lijkt me niet strafbaar. Het past ook in het tijdsgewricht, dit soort uitspraken komen zo vaak voor."
Veel hebben Koopmans en Van Ranst daar niet aan. Een oplossing voor hen zou wellicht zijn helemaal te verdwijnen van het platform. "Ik heb al meerdere collega's die dat hebben gedaan", zegt Koopmans. Zelf blijft ze nog wel even. Weerwoord bieden, is het argument.
Van Ranst heeft dezelfde mening. Ook hij blijft, maar beloven dat hij nooit vertrekt kan hij niet. "Op dit moment is het niet nodig. Maar ik ben niet getrouwd met Twitter."