Peru sluit Machu Picchu wegens politieke onrust in het land
De belangrijkste toeristische attractie van Peru, Machu Picchu, is gesloten. Volgens de Peruaanse overheid is de sluiting bedoeld om te voorkomen dat bezoekers van Machu Picchu wat overkomt. Sinds vorige maand heerst er veel onrust in het land. Er zijn bij antiregeringsprotesten zeker 46 mensen om het leven gekomen.
Naast de ruïnestad hoog in de bergen zijn ook de toegangswegen, zoals de wandelpaden, dicht. Eerder werd de treindienst naar het dorp Aguas Calientes, in de buurt van de historische trekpleister, al opgeschort. Het spoor was door demonstranten beschadigd.
Op Twitter worden beelden van de beschadiging gedeeld.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Evacuatie
Reddingsteams hebben meer dan 400 toeristen geëvacueerd die waren gestrand bij de voormalige Inca-nederzetting Machu Picchu. "Vanmiddag zijn de 418 binnenlandse en buitenlandse bezoekers overgebracht van de stad Machu Picchu naar Cuzco", twittert het toerismeministerie, samen met foto's van een trein en passagiers.
Sommige toeristen zouden eerder lopend zijn vertrokken richting het dichtstbijzijnde dorp dat is aangesloten op het wegennet. Die wandeling duurt minstens zes uur en is niet voor iedereen weggelegd, volgens de minister.
Eerdere evacuaties
In december werden al toeristen uit Machu Picchu geëvacueerd. De spoorlijnen werden toen door demonstranten geblokkeerd met stenen.
De aanhoudende protesten richten zich tegen president Dina Boluarte. Zij kwam aan de macht na de afzetting van haar voorganger Pedro Castillo. Hij werd in december afgezet en gearresteerd toen hij probeerde een motie van wantrouwen te voorkomen. De demonstranten eisen het aftreden van Boluarte en de vrijlating van de ex-president.