Persoon vermist

Extreme regenval in Noord-Italië kost twee mensen het leven

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APExtreme regenval in Noord-Italië kost twee mensen het leven
RTL

De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna had de afgelopen 24 uur te maken met enorm veel regen. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Er wordt ook nog een persoon vermist.

Een van de doden is een 80-jarige man die op zijn fiets werd meegesleept door het water. Een ander slachtoffer raakte bedolven onder puin van een ingestort huis.

In korte tijd viel er evenveel regen als de regio normaal in de hele maand ziet. Vooral het gebied tussen de steden Ravenna en Bologna is zwaar getroffen. De rivier Lamone is er uit zijn oevers getreden.

Inwoners geëvacueerd

Volgens lokale media moeten tot 5000 inwoners worden geëvacueerd. Ook zijn verschillende wegen en spoorverbindingen afgesloten en zitten veel mensen zonder gas, water of elektriciteit.

42 graden in de zon: Zuid-Spanje zucht onder extreme hitte
Lees ook

42 graden in de zon: Zuid-Spanje zucht onder extreme hitte

De afgelopen jaren kwam Noord-Italië vooral in het nieuws vanwege de droogte. Het waterniveau van de rivier Po, die dwars door het door zware regen getroffen Emilia-Romagna stroomt, stond nog nooit zo laag als in de zomer van vorig jaar. Ook deze lente nog kampte de regio met droogte.

Vergelijkbaar

Vorig jaar gebeurde in de regio Marche, iets meer naar het zuiden, iets vergelijkbaars. Nadat het daar lang droog was gebleven, viel er plots veel regen. Daarbij kwamen destijds elf mensen om het leven.

De Italiaanse centrale bank waarschuwde eerder voor de economische schade die de klimaatcrisis zal aanrichten in het noorden van het land. Extreem weer bedreigt volgens de bank onder meer de landbouw en het toerisme.

Ook andere Europese landen worden geteisterd door extreem weer. In Zuid-Spanje is het zó heet dat er hitterecords sneuvelen. Hoe toeristen daar omgaan met 40 graden, zie je in deze video:

Een waaier en flesjes water zijn geen overbodige luxe in Zuid-Spanje. Het is daar nu al zo heet dat er hitterecords sneuvelen. In Sevilla reiken de temperaturen bijvoorbeeld al tot wel 40 graden, terwijl 24 graden normaal is voor deze tijd van het jaar.
Lees meer over
RegenWeerExtreem weerDoodNatuur & MilieuItalië