'38 drones'

Rusland meldt Oekraïense drone-aanval op de Krim, explosies gehoord

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRusland meldt Oekraïense drone-aanval op de Krim, explosies gehoord
RTL

Volgens Rusland heeft Oekraïne een grootschalige drone-aanval uitgevoerd op het schiereiland de Krim. Rusland meldt dat het 38 drones uit de lucht heeft geschoten. Ooggetuigen zeggen dat ze explosies hebben gehoord in de haven.

Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de veronderstelde aanval. Ooggetuigen zeggen op Russische en Oekraïense sociale media dat ze explosies hebben gehoord in de buurt van Feodosia, een havenstad in het oosten van de Krim. Ook zouden er explosies gehoord zijn bij een groot oliedepot.

Het autoverkeer op de zogeheten Krimbrug die tussen Rusland en de Krim loopt, is urenlang stilgezet. 

Russische vloot in het nauw door Oekraïense aanvallen
Lees ook

Russische vloot in het nauw door Oekraïense aanvallen

Het is zeker niet de eerste keer dat Oekraïne de Krim, die door Rusland in 2014 illegaal werd geannexeerd, onder vuur neemt. Eerder werden al - met succes - aanvallen uitgevoerd op de belangrijke havenstad Sebastopol. 

Oekraïne probeert met de aanvallen onder meer Russische oorlogsschepen onschadelijk te maken, omdat Rusland vanaf de schepen langeafstandsraketten afvuurt op Oekraïne. Oekraïne hoopt zo dat Rusland gedwongen wordt de schepen verder weg te plaatsen. Vorige maand zonk er nog een belangrijk Russisch oorlogsschip na een succesvolle Oekraïense aanval.

Of er dit keer ook doelen zijn geraakt, is nog niet duidelijk. Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Budanov, waarschuwde eind februari nog dat Rusland 'meer verrassingen' kan verwachten op de Krim. Hij adviseerde burgers om de Krimbrug niet te gebruiken. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneDronesOekraïneRusland