Eerste deelname

NAVO oefent bij Scandinavië, inclusief 4500 Zweedse militairen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFP / Jonathan NackstrandNAVO oefent bij Scandinavië, inclusief 4500 Zweedse militairen
RTL

Militairen uit dertien NAVO-lidstaten beginnen deze ochtend aan een grootscheepse oefening in het noordpoolgebied. Aan de oefening onder de naam Nordic Response doet nog een veertiende land mee: Zweden komt met een afvaardiging van 4500 militairen. Dat land is officieel nog geen lid van de NAVO, maar de toetreding is wel goedgekeurd en zal binnenkort worden geformaliseerd.

Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit de veertien landen manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied. Het epicentrum van de militaire oefening is het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. De meeste oefeningen worden op zee uitgevoerd.

Ruim 100 vliegtuigen

Er worden meer dan 50 onderzeeërs, fregatten, korvetten, vliegdekschepen en amfibieschepen ingezet, meldt het luchtcommando van de NAVO (Aircom) in Ramstein. 

In het luchtruim zullen meer dan honderd gevechts-, transport- en verkenningsvliegtuigen meedoen aan de oefening, evenals helikopters en toestellen van speciale eenheden Op de grond oefenen duizenden militairen met artilleriesystemen, tanks en rupsvoertuigen.

Zweden komt bij de NAVO: Hongarije stemt als laatste lid in
Lees ook

Zweden komt bij de NAVO: Hongarije stemt als laatste lid in

Finland, dat in april vorig jaar toetrad tot het bondgenootschap, doet mee met ruim 4000 militairen.

Binnenkort zal ook het lidmaatschap van Zweden officieel worden gemaakt. Beide landen wilden lid worden van de NAVO na de Russische invasie van Oekraïne. Turkije en Hongarije verzetten zich nog enige tijd tegen de Zweedse toetreding, maar die landen hebben inmiddels hun zegen gegeven.

Grootste sinds Koude Oorlog

Nordic Response is onderdeel van Steadfast Defender (STDE 24), volgens de NAVO de grootste militaire oefening van de alliantie sinds het einde van de Koude Oorlog. Van eind januari tot eind mei nemen in totaal tot 90.000 militairen deel, onder wie 5000 uit Nederland. Doel is onder meer om na te gaan hoe snel de NAVO Amerikaanse troepen kan mobiliseren ter versterking van de Europese defensie.

Lees meer over
NAVOMilitair beroepZwedenFinlandNoorwegen