Economie VS draait op volle toeren: 'Maar Amerikaan heeft daar weinig aan'
De Amerikaanse economie blijft het bovengemiddeld goed doen. De verwachte groei voor volgend jaar ligt drie keer zo hoog als het gemiddelde van de eurolanden. Maar, zegt correspondent Erik Mouthaan: "Amerikanen zijn toch vooral bezig met de dure boodschappen."
Deze week publiceerde het Internationaal Monetair Funds (IMF) de economische prognoses voor volgend jaar. De verwachting is dat de Amerikaanse economie met 2,7 procent zal groeien. India (6,8 procent) en China (4,6 procent) doen het nog een stuk beter.
De verwachte groei voor Nederland is een stuk minder rooskleurig; die ligt op 0,6 procent. Dat is net onder het gemiddelde van de eurozone (0,8 procent).
Lage werkloosheid
"De Amerikaanse economie draait echt als een tierelier", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Er is volop werk en de werkloosheid is nog nooit zo lang zo laag geweest." Tijdens het presidentschap van Joe Biden zijn onder meer 15 miljoen banen bijgekomen.
Zijn regering heeft duizenden miljarden uitgegeven om de economie te stimuleren. Dat gaat naar infrastructurele projecten en de vergroening van de economie. Ook worden miljarden aan subsidies uitgegeven om chipbedrijven te verleiden naar Amerika te komen. "Dat zijn enorme investeringen en dat werpt zijn vruchten af", zegt Mouthaan.
Maar waar de Europese economie sinds de covidpandemie blijft haperen, heeft Amerika – de grootste economie ter wereld – daar op het eerste oog weinig last van. Ook dat land had last van een hoge inflatie na de pandemie, met een piek van 9,1 procent in 2022. Maar inmiddels is die gedaald tot 3,5 procent door meerdere rentestijgingen van Amerikaanse Centrale Bank.
Mouthaan: "Joe Biden zegt dat elk land jaloers is op de Amerikaanse economie. Maar wat hebben de Amerikanen daar zelf aan? Zij zijn vooral bezorgd over de dure boodschappen, de hoge huurprijzen en de hoge leningen."
Amerikaanse verkiezingen
In november zijn de Amerikaanse verkiezingen. Welke kandidaat spint garen bij een goede economie? Zowel Donald Trump als Joe Biden legt het op zo'n manier uit dat het goed in zijn straatje past, ziet Mouthaan.
Zo pronkt Trump ermee dat tijdens zijn presidentschap de werkloosheid eveneens laag was en dat tegelijkertijd de prijzen een stuk minder hoog waren. "En Biden zegt juist dat hij de inflatie weer onder controle heeft gebracht."
Het IMF waarschuwt wel voor een 'oververhitting' van de Amerikaanse economie. Dat doet zich voor wanneer sprake is van snelle economische groei, bijvoorbeeld door grote overheidsuitgaven, waardoor de inflatie kan toenemen en de prijzen daardoor verder stijgen. De Amerikaanse minister van Financiën Yellen streeft ernaar om de huidige inflatie van 3,5 procent te laten zakken tot onder de 3 procent.