Al getest in mensen

Medicijn verlengt leven muizen met kwart, ook minder vaak kanker

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© MRC Laboratory of Medical Sciences / Duke UniversityMedicijn verlengt leven muizen met kwart, ook minder vaak kanker
RTL

Wetenschappers zijn erin geslaagd de levens van muizen met bijna 25 procent te verlengen. De onderzoekers uit Londen en Singapore hopen dat het middel ook de veroudering van mensen kan vertragen.

De Britse omroep BBC schrijft op basis van onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat de muizen door het middel gezonder en sterker waren, en minder vaak kanker hadden dan hun leeftijdsgenoten. Het middel wordt al getest door mensen, maar of de veroudering bij hen ook kan worden vertraagd, is nog niet bekend.

Interleukin-11

De wetenschappers hebben de hoeveelheid van het eiwit interleukin-11 verlaagd in de muizen. Dat eiwit neemt toe in ons lichaam als we ouder worden en zorgt onder meer voor ontstekingen. Ook zorgt het volgens de onderzoekers voor bepaalde processen die invloed hebben op de snelheid waarmee we ouder worden.

Wetenschappers draaien veroudering in immuunsysteem van muizen terug
Lees ook

Wetenschappers draaien veroudering in immuunsysteem van muizen terug

Tijdens een eerste studie manipuleerden de onderzoekers de muizen genetisch waardoor ze geen interleukin-11 konden aanmaken. Tijdens de tweede wachtten ze tot de muizen 75 weken oud waren (zo'n 55 jaar in mensenlevens) en gaven ze hen vanaf dat moment met regelmaat een medicijn, een antilichaam, dat ervoor zorgde dat interleukin-11 uit hun lichaam werd gehaald. 

20 tot 25 procent langer leven

Afhankelijk van de studie en het geslacht van de muizen, konden wetenschappers de levens van de muizen op beide manieren tussen de 20 en 25 procent verlengen. En opvallend: waar laboratoriummuizen vaak doodgaan door kanker, leden de muizen zonder interleukin-11 veel minder vaak aan die ziekte.

Daarnaast was hun spierfunctie beter, waren ze slanker, was hun vacht gezonder en waren ze op veel gebieden minder kwetsbaar.

Te mooi om waar te zijn?

Na een vraag daarover van de BBC-journalist, zegt onderzoeker professor Stuart Cook: "Ik probeer niet te enthousiast te zijn, want inderdaad: is het te mooi om waar te zijn?" Of het ook in mensen werkt, is nog niet duidelijk. Maar Cook noemt het het proberen zeker waard, omdat de impact zo groot kan zijn. Hij zou het middel ook zelf willen gebruiken om uit te zoeken wat het met mensen doet, zegt hij.

Een wetenschapper van de universiteit van Sheffield die naar het onderzoek heeft gekeken, noemt de uitkomsten van het onderzoek degelijk. Maar we moeten nu niet denken dat we allemaal naar de apotheek kunnen rennen om het middel te gebruiken. Los van dat we nog niet weten wat het met mensen doet, is het middel volgens hem erg duur. "Het is ondenkbaar dat we elke 50-jarige voor de rest van zijn leven dit middel kunnen geven."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
OuderdomWetenschapGezondheidWetenschappelijk onderzoekGroot-BrittanniëSingapore