Politiek asiel aangevraagd

Gevluchte oppositieleider Venezuela geland in Spanje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesGevluchte oppositieleider Venezuela geland in Spanje
RTL

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González Urrutia is geland op een militair vliegveld in de buurt van Madrid. Dat meldt het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. González Urrutia heeft politiek asiel aangevraagd in Spanje, want in zijn thuisland is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De oppositieleider werd twee maanden lang in het diepste geheim bij de Nederlandse ambassade in Venezuela ondergebracht. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp vandaag bekend. 

Verkiezingsuitslag niet erkend

Bij de Venezolaanse verkiezingen in juli dit jaar nam González het op tegen de zittende president, Nicolás Maduro. In de peilingen stond hij ver voor op zijn rivaal. Toch werd Maduro uitgeroepen tot winnaar. Veel landen, waaronder Nederland, erkennen die uitslag niet, en vragen Venezuela tevergeefs om bewijs.

In diepste geheim bood Nederland onderdak aan oppositieleider Venezuela
Lees ook

In diepste geheim bood Nederland onderdak aan oppositieleider Venezuela

Protesten van de oppositie en hun aanhangers worden met harde hand neergeslagen. Omdat de autoritaire Maduro geregeld leden van de oppositie laat opsluiten, verlaat González nu het land. Er was in Venezuela een arrestatiebevel tegen de 75-jarige González. Hij wordt onder andere beschuldigd van opruiing en samenzwering.

EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell spreekt in een verklaring over 'een droevige dag' voor Venezuela. "De EU dringt erop aan dat de Venezolaanse autoriteiten een einde maken aan de repressie en willekeurige arrestaties van oppositieleden", zegt hij. Ook wil de EU dat 'alle politieke gevangenen worden vrijgelaten'.

Oppositie verzwakt

Volgens Haagse bronnen wordt het vertrek van González naar Spanje bij Buitenlandse Zaken met gemengde gevoelens bekeken. Enerzijds is er opluchting dat de 75-jarige oppositieleider het land veilig heeft kunnen verlaten. Tegelijk wordt gevreesd dat zijn vertrek uit Venezuela de oppositie uit elkaar zal spelen en zwakker zal maken. Op de Nederlandse ambassade zijn er pogingen gedaan González ervan te overtuigen daar te blijven, maar vergeefs.

De regering-Maduro probeert intussen alle verzet tegen de verkiezingsuitslag de kop in te drukken. Tal van leden van de oppositie zijn al opgepakt. Tegen González en de andere oppositieleider Maria Corina Machado zijn strafzaken gestart. Pogingen van de internationale gemeenschap om tot een diplomatieke oplossing te komen hebben tot nu toe niks opgeleverd.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Buitenlandse politiekSpanje