Venezolaanse oppositieleider González 'blijft vechten' voor democratie
Nu de Venezolaanse oppositieleider Edmundo González Urrutia veilig in Spanje is aangekomen, laat zijn persteam weten dat de politicus door wil blijven vechten voor de democratie in Venezuela. Ook de EU hamert op het belang van de democratie in het Latijns-Amerikaanse land.
Het persteam van Maduro’s rivaal laat weten dat González 'er vertrouwen in heeft binnenkort de strijd te kunnen voortzetten om vrijheid en het herstel van de democratie in Venezuela te bereiken'. Dat zou González in een audiobericht hebben gezegd, schrijft de BBC.
Het vertrek van de 75-jarige oppositieleider volgde op onrust na de verkiezingsuitslag van 28 juli, waarin huidig president Nicolás Maduro de winst opeiste. Die overwinning wordt in twijfel getrokken door zijn oppositie. Ook de internationale gemeenschap betwist de winst van Maduro.
Vorige week werd een arrestatiebevel voor González uitgevaardigd in Venezuela. De regering beschuldigt hem onder andere van samenzwering en het vervalsen van documenten, naast andere 'ernstige misdaden'.
De Venezolaanse autoriteiten meldden dat hij Caracas niet mocht verlaten.
Leven in gevaar
De grootste rivaal van Maduro, Maria Corina Machado, bevestigt dat González’ leven 'in gevaar' zou zijn geweest door de nasleep van de verkiezingen. Corina Machado mocht zelf niet aan de presidentsverkiezingen meedoen van de Venezolaanse autoriteiten, die onder leiding staan van Maduro.
Onder meer de VS en de EU erkennen Maduro niet als winnaar van de Venezolaanse presidentsverkiezingen. Zij willen eerst bewijs zien van de 'winst' van Maduro.
Asiel aangevraagd
Gisteren kwam González aan in Spanje, waar de oppositieleider asiel heeft aangevraagd. Daarover zei de minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, José Manuel Albares, dat Madrid González asiel zou verlenen omdat het land 'zich inzet voor de politieke rechten' van alle Venezolanen.
Ook andere Europese landen veroordelen de nasleep van de verkiezingen. De vicevoorzitter van de Europese Commissie Josep Borrell zei gisteren dat 'geen enkele politieke leider in een democratie gedwongen zou moeten worden om asiel aan te vragen in een ander land'.
Het vertrek van González vond plaats toen veiligheidstroepen in Venezuela de Argentijnse ambassade in de hoofdstad Caracas omsingelden, waar zes oppositieleden schuilden.