Rechters voortaan direct gekozen door burgers in Mexico, critici vrezen corruptie
Mexico wordt het eerste land ter wereld waar alle rechters direct door burgers worden gekozen. De Mexicaanse senaat heeft ingestemd met controversiële justitiële hervormingen die dat mogelijk maken.
Critici vrezen dat de hervormingen de rechtsstaat kunnen bedreigen en de economie schaden. Ook zou de regerende partij Morena machtiger worden.
Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert van de Radboud Universiteit in Nijmegen sprak eerder tegen RTL Nieuws van 'een bedreiging voor de democratie'. "Dit leidt tot een enorme gevoeligheid voor corruptie", waarschuwde hij. "Rechters gaan dan campagne voeren om verkozen te worden. Daar hebben ze geld voor nodig. Dan krijg je een situatie dat grote bedrijven geld steken in rechters."
Die bedrijven verwachten daar dan wel wat voor terug. Datzelfde zou gelden voor Mexicaanse drugskartels, die ook veel geld hebben om in de campagnes te investeren.
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zegt dat de hervormingen juist nodig zijn om corruptie te bestrijden. Door burgers hun rechters rechtstreeks te laten kiezen, dienen die het belang van het volk, is zijn overtuiging.
In de afgelopen weken vonden demonstraties tegen de hervormingen plaats. Gisteravond nog was er een grote demonstratie bij de senaat. Honderden betogers braken voor de stemming door de veiligheidsbarrières en drongen het gebouw binnen, nadat duidelijk was geworden dat de benodigde tweederdemeerderheid was behaald. Het debat werd daardoor tijdelijk opgeschort.
De verkiezingen moeten verspreid over 2025 en 2027 plaatsvinden.