Vandaag overleg in Washington

Poetin waarschuwt NAVO voor langeafstandsraketten: 'Dan is het oorlog'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / AFPPoetin waarschuwt NAVO voor langeafstandsraketten: 'Dan is het oorlog'
RTL

De Russische president Vladimir Poetin heeft NAVO-landen in duidelijke taal gewaarschuwd voor een escalatie van het conflict in Oekraïne. Als Oekraïne Rusland aan mag vallen met westerse langeafstandswapen, is de NAVO volgens Poetin 'in oorlog' met Rusland.

Dat de Russische president Vladimir Poetin zo specifiek met een waarschuwing komt, is volgens The New York Times 'ongebruikelijk'. 

Vandaag overleg

De waarschuwing van Poetin komt na gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Britse collega David Lammy in Kyiv deze week. Oekraïne vraagt al maanden om toestemming om Rusland aan te mogen vallen met westerse langeafstandswapens. Kyiv heeft die wapens al, maar mag ze niet zomaar afvuren op doelen buiten Oekraïne.

Er zijn tekenen dat de Verenigde Staten dat verbod gaan opheffen. "We werken eraan", zei de Amerikaanse president Joe Biden deze week. Vandaag is de Britse premier Keir Starmer in Washington voor een ontmoeting met Biden. "Ik verwacht dat dit iets is wat ze zullen bespreken", zei Blinken.

Oekraïne valt Russisch grondgebied nu overigens ook al aan, maar gebruikt daarvoor vooral zelfgemaakte drones.

Afvuren raketten Oekraïne op Rusland dichterbij: 'Kan heel effectief zijn'
Lees ook

Afvuren raketten Oekraïne op Rusland dichterbij: 'Kan heel effectief zijn'

Poetin reageerde in een gesprek met een verslaggever van de Russische staatstelevisie op de laatste ontwikkelingen. "Dit zal betekenen dat NAVO – de Verenigde Staten en Europese landen – in oorlog zijn met Rusland", zei Poetin. "Dat zou de aard van het conflict aanzienlijk veranderen", voegde hij eraan toe. "Rusland zal de juiste beslissingen nemen op basis van de dreigingen waar we mee te maken krijgen."

Hoe serieus nemen

Biden zal zich volgens The New York Times af moeten vragen hoe serieus hij de waarschuwing van Poetin neemt. De oorlog met Oekraïne duurt nu al bijna 31 maanden, en bij elke voorgestelde wapenlevering van de Verenigde Staten is het de vraag of er bij Poetin een grens overschreden wordt. 

Zo waren de Verenigde Staten eerder huiverig om HIMARS-raketten, tanks, F-16's en langeafstandsraketten aan Oekraïne te leveren. "Telkens weer was Poetin minder geneigd om de oorlog te laten escaleren dan aanvankelijk werd gedacht", schrijft The New York Times. 

Betrokkenheid Iran

Er speelt nog iets anders mee, legde voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif deze week aan RTL Nieuws uit. Het is inmiddels namelijk duidelijk dat Iran een groot aantal raketten naar Rusland heeft gestuurd. Zo escaleert Rusland de oorlog zelf ook. "Dan krijg je ook weer tegenmaatregelen. Dus het is geen escalatie van één kant", zei De Kruif. 

Het Oekraïense leger deelt filmpjes van hun nieuwste wapen: een drone die withete metaaldeeltjes uitstort over een rij bomen waar zich mogelijk Russische soldaten verschuilen.
Lees meer over
Vladimir PoetinVolodymyr ZelenskyJoe BidenNAVOOorlog in OekraïneOekraïneRusland