Geen onbekende

Wie is Ryan Routh, de man die vermoedelijk Donald Trump wilde doden?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPWie is Ryan Routh, de man die vermoedelijk Donald Trump wilde doden?
RTL

Voor de vermeende aanslagpoging op Donald Trump, gisteren op een golfbaan in Florida, is de 58-jarige Ryan Routh aangehouden. Wie is deze man?

Het leek voor Donald Trump een zondag zoals zovele: een ontspannen rondje op zijn eigen golfbaan in West Palm Beach in Florida. Maar ditmaal werd zijn golfrondje wreed verstoord door de aanwezigheid van een man met een geweer. Deze verdachte, Ryan Routh, is geen onbekende voor de veiligheidsdiensten. 

Kritiek op Trump

Ryan Routh is een 58-jarige bouwvakker met een klein aannemersbedrijf op Hawaï. Op social media had hij al eerder kritiek geuit op Donald Trump, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Zo schreef hij op X na de aanslag op Trump in juli dat president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris de gewonden moesten bezoeken omdat 'Trump zoiets nooit zou doen'.

Volgens de Washington Post schreef Routh een onlineboek waarin hij schrijft dat het 'jou en mij vrij staat om Donald Trump te vermoorden'.

In deze video Amerika-correspondent Erik Mouthaans visie op opnieuw een heikele situatie rond Donald Trump. "Beveiliging moet beter":

Acht keer gearresteerd

Routh is niet bepaald van smetten vrij, hij heeft een flink strafblad. Hij werd al acht keer gearresteerd voor kleinere misdrijven en overtredingen, aldus CNN. Zo greep hij in 2002 naar een - illegaal -wapen nadat hij tijdens een politiecontrole aan de kant was gezet. Ook werd hij veroordeeld voor het bezit van gestolen goederen, het doorrijden na een ongeval en andere strafbare feiten. 

Bovendien kreeg hij boetes voor het te laat betalen van zijn belastingen en moest hij tienduizenden dollars betalen aan schuldeisers.

Uit openbare stukken blijkt dat Routh eerder dit jaar op de Democraten stemde tijdens een voorverkiezing in North Carolina.

Vrijwilliger in Oekraïne

Routh werd vorig jaar geïnterviewd door The New York Times (NYT). Daarin sprak hij de bereidheid uit om als vrijwilliger in Oekraïne te vechten en sneuvelen. Hij zou in 2022 in Oekraïne zijn geweest, blijkt uit foto's en een video die door CNN zijn gegeocheckt. Hij zei toen ook dat hij Afghaanse militairen wilde rekruteren om deel te nemen aan de Oekraïneoorlog.

Volgens de Times heeft Routh een kort lontje. Hij toont weinig geduld voor mensen die het oneens zijn met zijn plannen. Toen een andere strijder hem kritisch had aangesproken op Facebook, merkte hij op: "Die moet neergeschoten worden."

Trump lijkt opnieuw te zijn ontsnapt aan moordaanslag: 'Dit is ronduit schokkend'
Lees ook

Trump lijkt opnieuw te zijn ontsnapt aan moordaanslag: 'Dit is ronduit schokkend'

Hij zou in 2022 na aanvang van de Russische invasie van Oekraïne in hoofdletters op X hebben geschreven: "Ik ben bereid om naar Krakau te vliegen en naar de grens van Oekraïne te gaan om te vechten en sneuvelen."

Zoon: 'Liefhebbende vader'

Routh is een bewonderaar van politica Tulsi Gabbard, die toen nog presidentskandidate voor de Democraten hoopte te worden. Hij schreef dat zij zich zou inzetten voor vrede in landen als Syrië en Afghanistan. Inmiddels staat volgens de NYT in zijn WhatsApp-profiel dat iedereen zich moet inzetten voor mensenrechten, vrijheid en democratie. "We moeten allemaal de Chinezen helpen."

Volgens zijn zoon Oran is Ryan Routh een 'liefhebbende vader' en een 'hardwerkende man' die zoiets 'geks en gewelddadigs' nooit zou doen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Donald TrumpAanslagenVerenigde Staten