COP16

VN-top over biodiversiteit begint, Guterres dringt aan op actie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVN-top over biodiversiteit begint, Guterres dringt aan op actie
RTL

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft er bij lidstaten op aangedrongen te investeren in een fonds dat is opgezet om de natuur te behouden en te herstellen. Dat deed hij alvorens de VN-top over biodiversiteit, COP16, later vandaag in de Colombiaanse stad Cali begint.

Volgens de VN-baas moeten lidstaten tijdens de VN-top over biodiversiteit toezeggen in het Global Biodiversity Framework Fund (GBFF) te investeren. Ook is het volgens Guterres belangrijk om publieke en private financiering te stimuleren.

De GBFF werd vorig jaar opgetuigd om landen te helpen de doelen voor hun natuurherstel te bereiken die zijn vastgelegd in het zogenoemde Kunming-Montreal Raamwerk voor Biodiversiteit dat in 2022 in de Canadese stad Montreal werd aangenomen.

Principiële afspraken

Bij de vorige VN-top over biodiversiteit in 2022 maakten landen principiële afspraken over het beter beschermen van de natuur en de soortenrijkdom. De naleving van die afspraken verloopt minder voortvarend dan afgesproken, en daarom gaat het bij deze VN-top voornamelijk over de uitvoering van de gemaakte afspraken.

Landen akkoord over natuurbehoud op VN-top over biodiversiteit
Lees ook

Landen akkoord over natuurbehoud op VN-top over biodiversiteit

De afspraken die twee jaar geleden werden gemaakt waren het resultaat van drie jaar overleg. In de gemaakte afspraken van 2022 staat onder meer het doel om in 2030 de natuur op 30 procent van het land en 30 procent van het water te beschermen.

Milieuorganisaties zijn sceptisch over de naleving van de afspraken. Zo is het voor Greenpeace problematisch dat er geen duidelijkheid is over hoe goede bescherming er in de praktijk uitziet.

Guterres heeft voor de aanvang van de top benadrukt dat het aantasten van de natuur grote gevolgen heeft. "De teloorgang van de diensten van de natuur - zoals bestuiving en schoon water - zou de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, waarbij de armsten het hardst getroffen zouden worden", aldus de VN-baas.

Actieplan

De lidstaten zouden voor deze COP16 een nationaal actieplan ingediend moeten hebben, maar veel lidstaten zijn die afspraak niet nagekomen. Ook Nederland heeft die deadline niet gehaald. Het kabinet wil een door deskundigen geschreven plan dat al klaar lag eerst 'in lijn brengen' met het huidige regeerprogramma.

De top in Cali duurt tot en met 1 november.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Antonio GuterresVNColombia