Israël verbiedt VN-organisatie voor Palestijnen in Gaza: 'Verwoestende gevolgen'
Het Israëlische parlement heeft een voorstel aangenomen om de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA te verbieden. De hulporganisatie is van cruciaal belang voor de humanitaire hulp aan bewoners in Gaza, maar moet de werkzaamheden daar door dit besluit staken. Internationaal klonk er veel kritiek op het plan.
Israël stelt dat de UNRWA is geïnfiltreerd door de Palestijnse militante beweging Hamas, die op 7 oktober vorig jaar een terreuraanval op Israëlisch gebied uitvoerde. Israël voert sindsdien oorlog tegen Hamas in Gaza.
Een verbod zou het werk van de vluchtelingenorganisatie in de Palestijnse Gazastrook sterk bemoeilijken en wellicht zelfs onmogelijk maken, vrezen critici. De nood van de bevolking in Gaza is momenteel enorm. Zo'n twee miljoen mensen zijn ontheemd door het oorlogsgeweld, dat is meer dan 95 procent van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. In het noorden van Gaza dringt al nauwelijks hulp door, waardoor veel mensen honger lijden.
'Onze hulp valt nu ook weg'
"De gevolgen van deze beslissing zijn desastreus", zegt Juliette Verhoeven van Save the Children tegen RTL Nieuws. "De UNRWA werkt al 75 jaar in de Palestijnse gebieden, bijvoorbeeld in scholen en opvangcentra. Voor ons levert het ook operationele problemen op, want wij werken vaak in opvanglocaties van UNRWA. Dus onze hulpverlening valt nu ook weg. Wij zijn afhankelijk van UNRWA, dat bijvoorbeeld zorgt voor verdeling van benzine in Gaza, dat verschrikkelijk essentieel is voor hulp. Zonder benzine zijn we nergens. Dat geldt overigens ook voor hulpgoederen."
Wouter Booij van UNICEF, de kinderorganisatie van de VN, noemt UNRWA 'van vitaal belang' voor humanitaire hulp in Gaza. "Vrijwel de hele bevolking van Gaza is afhankelijk van deze VN-organisatie, die een groot deel van de hulpverlening verzorgt en cruciale infrastructuur biedt."
Een verbod zou volgens hem 'verwoestende gevolgen' hebben voor de inwoners van Gaza, 'onder wie één miljoen kinderen'. "Dit gebeurt terwijl de situatie in Gaza al schrijnend is en steeds verder verslechtert."
Collectieve straf
Artsen Zonder Grenzen reageert ook bezorgd op de nieuwe wet: "De beslissing van de Israëlische Knesset om de UNRWA te verbieden is een ontoelaatbare aanval op humanitaire hulp en een nieuw voorbeeld van collectieve straf richting het Palestijnse volk. Hulp is al ontoereikend en zal hierdoor alleen maar verder tekortschieten."
"Door de VN-organisatie die specifiek is opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen als een terroristische entiteit te brandmerken, marginaliseert en criminaliseert de Israëlische regering een hele bevolkingsgroep - net als de hulporganisaties die hen proberen te ondersteunen", schrijft AzG verder. "Artsen zonder Grenzen roept de internationale gemeenschap op om deze beslissing krachtig te veroordelen en alles in het werk te stellen om levensreddende humanitaire hulp op veel grotere schaal toe te laten. Het is essentieel dat organisaties zoals de UNRWA, die onmisbaar humanitair werk leveren, worden beschermd en niet gehinderd in hun werk."
Zorgen
UNRWA-voorman Philippe Lazzarini schrijft op X dat het verbod 'het lijden van de Palestijnse bevolking alleen maar zal verergeren'. "Dit is niets anders dan een collectieve straf."
De Verenigde Staten zeiden uiterst bezorgd te zijn. Washington benadrukte dat de UNRWA een 'onvervangbare' rol speelt bij de humanitaire hulp. Ook de Britten betreurden de stap.
Eerder al riepen Groot-Brittannië en andere westerse landen de Israëlische regering op haar internationale plichten te vervullen. Onlangs noemde VN-secretaris-generaal António Guterres de gevolgen van de wet voor de Palestijnen 'een catastrofe in wat al een regelrechte ramp is'.