Mogelijk eerder verkiezingen

Partij FDP stapt uit Duitse regering, val kabinet dreigt: 'Was kwestie van tijd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EPAPartij FDP stapt uit Duitse regering, val kabinet dreigt: 'Was kwestie van tijd'
RTL

Terwijl alle ogen gericht waren op de Verenigde Staten, ontvouwde zich in Duitsland gisteravond een ware kabinetscrisis. Bondskanselier Olaf Scholz ontsloeg zijn minister van Financiën. Daarop besloot de partij FDP uit de regering te stappen. "Mogelijk komen er vervroegde verkiezingen", zegt correspondent Jeroen Akkermans.

Het kabinet in Duitsland hangt sinds gisteravond aan een zijden draadje. De liberale partij FDP is uit de regering gestapt die het sinds 2021 vormde met de sociaaldemocratische SPD en de linkse klimaatpartij De Groenen. 

Dat gebeurde nadat bondskanselier Olaf Scholz (SDP) zijn minister van Financiën, Christian Lindner (FDP) ontsloeg

Op een persconferentie legde Scholz uit dat hij geen vertrouwen meer heeft in Lindner: "Onder deze omstandigheden is serieus regeren niet mogelijk," zei hij. 

De ontslagen minister van Financiën Christian Lindner. © ANP / EPA
De ontslagen minister van Financiën Christian Lindner.

Na het ontslag van Lindner besloten ook de andere vier ministers van de FDP op te stappen. In principe kunnen de SDP en De Groenen door als een minderheidsregering, maar een lang leven zal dat kabinet niet beschoren zijn. 

Ruzie over begroting

"Dat dit zou gebeuren was een kwestie van tijd", legt Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans uit. De coalitie ruziet al langer over de begroting voor volgend jaar. Het komt er kort gezegd op neer dat Lindner fors wil bezuinigen om de financiële crisis te beteugelen, de sociaaldemocraten zijn het daar niet mee eens.

"Plannen die Lindner voorstelde, werden door de andere partijen in feite gezien als het opengooien van het coalitieakkoord", legt Akkermans uit. "Daar konden ze niet mee akkoord gaan. Het lijkt erop dat FDP een breuk heeft willen forceren." 

Scholz heeft na het vertrek van FDP voorgesteld om met een stemming op 15 januari het vertrouwen van de Bondsdag te vragen. "Dat gaat hij waarschijnlijk niet overleven", schat Akkermans in. "Mogelijk komen er dan vervroegde verkiezingen, misschien al in maart." Dat is zes maanden eerder dan gepland. 

'Strompelend richting 15 januari'

De Groenen liet gisteren weten nog wel in de regering te blijven. "Al strompelend gaan de partijen richting 15 januari", zegt Akkermans. 

Leider van De Groenen en minister van Economische Zaken Robert Habeck zei dat 'Duitsland een nieuwe beslissing zal moeten nemen voor de volgende regeringscoalitie'. Tot die tijd blijft de partij in functie. 

'Slechte dag voor Europa'

Buitenlandminister Annalena Baerbock van de Groenen sprak in een eerste reactie van 'een slechte dag voor Duitsland en voor Europa'. 

"De oppositie spint hier garen bij", zegt Akkermans. De CDU, de partij van oud-bondskanselier Angela Merkel, en de rechtsradicale AfD staan er in de peilingen goed voor. 

Lees meer over
Jeroen AkkermansBuitenlandse politiekDuitsland