Protesten in Nieuw-Zeeland om controversieel wetsvoorstel
Zo'n 35.000 mensen zijn in Nieuw-Zeeland de straat op gegaan om te protesteren tegen een controversieel wetsvoorstel om het oprichtingsdocument van Nieuw-Zeeland, het Verdrag van Waitangi, opnieuw te definiëren. Volgens critici zou het voorstel raciale verdeeldheid aanwakkeren.
Vorige week werd het wetsvoorstel ingediend door de kleine libertaire ACT-partij. Het voorstel lijkt vrijwel geen kans te maken om te worden aangenomen, maar toch wordt het gezien als een poging om overheidsprogramma’s voor inheemse Maori-burgers af te schaffen.
Kritiek
Onder meer de voormalige conservatieve premier Jenny Shipley is tegen het wetsvoorstel. Shipley zegt dat het voorstel het land zou verdelen 'op een manier die ik nog niet eerder in mijn volwassen leven heb meegemaakt'. De zittende premier Christopher Luxon heeft beloofd dat het wetsvoorstel niet wordt aangenomen. Hem wordt echter wel kwalijk genomen dat het wetsvoorstel in het parlement werd besproken.
Het Verdrag van Waitangi werd in 1840 ondertekend om vrede te brengen tussen de oorspronkelijke Maori-bewoners en de koloniserende Britse troepen. De principes van het verdrag vormen de basis voor het bevorderen van een partnerschap tussen inheemse en niet-inheemse Nieuw-Zeelanders. Ook beschermt het de belangen van de Maori-gemeenschap.
Vorige week leidde het wetsvoorstel tot een bijzonder protest in het parlement, zo is op deze beelden te zien: