Rusland rekruteert Houthi's uit Jemen voor oorlog in Oekraïne: 'Kanonnenvoer voor de Russen'
Rusland zou honderden Houthi-rebellen hebben gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne. Ze worden onder valse voorwaarden gelokt: een Russisch paspoort en omgerekend duizenden euro's. Een verleidelijke belofte voor mensen uit Jemen, dat zich in een van de ergste crises ter wereld bevindt. In werkelijkheid worden de huurlingen ingezet aan de frontlinie in Oekraïne.
Rusland kampt met een ernstig tekort aan mankracht door de zware verliezen in de oorlog met Oekraïne. "Het land zoekt daarom op andere manieren naar troepen", zegt Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge van de Rijksuniversiteit Groningen.
Afhankelijk van huurlingen
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland zich steeds meer afhankelijk gemaakt van huurlingen, waaronder uit Nepal, India en recentelijk ook duizenden militairen uit Noord-Korea.
Deze huurlingen kwamen vaak slecht voorbereid aan en kregen niet de beloofde voordelen. "We kregen niet genoeg te eten en werden geslagen door de Russen", vertelde een teruggekeerde Nepalees aan Sky News.
Eerder maakten we deze video over honderden jonge Nepalezen die voor het Russische leger vechten tegen Oekraïne.
Volgens de Financial Times rekruteert Rusland nu strijdkrachten onder Jemenitische Houthi's. Maar of ze daadwerkelijk in groten getale naar Oekraïne gaan, is de vraag, zegt Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies: "De Houthi's kunnen niet te veel strijdkrachten missen, gezien de voortdurende oorlog in hun eigen land. Als hun positie verzwakt door het vertrek van veel strijders naar Rusland, dreigt het regeringsleger terrein te winnen."
Rusland heeft kanonnenvoer nodig
Voor individuele Jemenieten lijkt de reis naar Rusland een kans om aan de ellende van hun land te ontsnappen, aangetrokken door de belofte van geld en een beter leven. "Vaak wordt hen voorgespiegeld dat ze niet naar het front hoeven, maar werk zullen doen in de keuken of bij de brandstofvoorziening", zegt Wijninga. "Er wordt veel misbruik gemaakt van deze mensen. Rusland heeft gewoon kanonnenvoer nodig."
Volgens Van Koningsbrugge gaan deze huurlingen naar het front op een 'ticket van hoop', zonder te weten wat hen te wachten staat. "De huurlingen worden vaak misleid door het ondertekenen van contracten die ze niet kunnen lezen."
Contract getekend uit angst
Abdullah, niet zijn echte naam, maakte deel uit van een groep die vanuit Jemen werd gerekruteerd. Hem werd een startbedrag van 10.000 dollar en een salaris van 2000 dollar per maand beloofd, evenals het Russisch staatsburgerschap. De werkelijkheid bleek echter heel anders. Bij aankomst schoot een man met een pistool over hun hoofden, toen ze weigerden het contract voor de rekrutering te ondertekenen, dat in het Russisch was opgesteld.
"Ik heb het contract getekend omdat ik bang was", zegt Abdullah. Sinds hun aankomst in Moskou op 18 september zijn veel van de oorspronkelijke groep inmiddels omgekomen.
Door Houthi's te rekruteren laat Rusland zien dat ze nog veel invloed hebben. "Op dit punt doet Rusland er alles aan om deze oorlog niet te verliezen. Het is een signaal van hoe ver Rusland bereid is te gaan om de oorlog te winnen", aldus Van Koningsbrugge.
Volgens Wijninga is de inzet van huurlingen niet alleen een manier om militaire verliezen te compenseren, maar ook een signaal van Rusland aan de internationale gemeenschap: "Rusland wil de indruk wekken dat het er niet alleen voor staat, maar het zijn uiteindelijk de individuen die zich aansluiten en niet de landen."
Wie zijn de Houthi-rebellen?
De Houthi-rebellen in Jemen, gesteund door Iran, vechten sinds 2015 tegen de door Saudi-Arabië gesteunde regering. Ze hebben Westerse schepen aangevallen, deels als vergelding voor Israëlische aanvallen op Gaza. Oorspronkelijk waren vooral schepen met een Israëlische link doelwit van raket- en droneaanvallen, maar ook andere schepen zijn inmiddels getroffen. Veel experts denken dat Iran, hoewel niet altijd direct betrokken, invloed uitoefent op deze aanvallen, gezien de steun die het aan de Houthi’s verleent.
Zwakte van Rusland
Rusland lijkt bereid deze huurlingen als vervangbare pionnen in te zetten, zegt Van Koningsbrugge. Al is het rekruteren uit andere landen een duidelijk teken van zwakte van het land: "Als het Russische leger goed op orde was, had je geen Noord-Koreanen of Houthi's nodig."