Kash Patel

Trumps keuze voor FBI-directeur zeer omstreden: 'Hij gaat wraak nemen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Patrick T. FallonTrumps keuze voor FBI-directeur zeer omstreden: 'Hij gaat wraak nemen'
RTL

Met zijn keuze voor de omstreden Kash Patel als nieuwe directeur van de FBI zoekt Donald Trump opzettelijk de confrontatie, zegt correspondent Erik Mouthaan. Op twee fronten zelfs: het is een manier om wraak te nemen op zijn tegenstanders, én om de onafhankelijke politici in zijn eigen Republikeinse partij uit te dagen. "Dit gaat strijd opleveren."

Kash Patel wordt, als het aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ligt, de nieuwe directeur van de FBI. En dat is een zeer omstreden keus, zegt Mouthaan. Om meerdere redenen.

"In de eerste plaats zit de huidige directeur Christopher Wray nog op zijn post", zegt Mouthaan. "Die is in 2017 benoemd op die positie, overigens door Trump zelf, en zijn termijn loopt tot 2027. Trump zal hem dus moeten ontslaan als hij de nieuwe directeur wil installeren."

Politiek gemotiveerd

Alleen zo'n ontslag is al omstreden, omdat directeuren van de FBI voor tien jaar benoemd worden. Langer dus dan presidenten, die maximaal acht jaar kunnen dienen. En dat heeft een belangrijke reden, legt de correspondent uit: om te waarborgen dat ze onafhankelijk kunnen functioneren in het belang van het land. "Deze termijn voorkomt dat een president invloed kan uitoefenen op de landelijke politie."

Maar Trump wil die termijn nu dus voortijdig afbreken om een vertrouweling van hemzelf op die post te zetten. "De president heeft de bevoegdheid om een FBI-directeur te ontslaan", zegt Mouthaan, "al moet die daar een goede reden voor hebben. Trumps reden is deze: hij beweert dat de FBI de afgelopen vier jaar politiek gemotiveerde onderzoeken naar hem heeft gevoerd."

Trumps regering vol met miljardairs: zo komen ze aan hun geld
Lees ook

Trumps regering vol met miljardairs: zo komen ze aan hun geld

Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de inval in de woning van Trump in Mar-a-Lago. De FBI haalde daar documenten weg die onder het staatsgeheim vallen, maar Trump vindt dat het grootste deel ervan tot zijn persoonlijke eigendom behoren, zoals brieven van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

"Trump is woedend op de huidige FBI-directeur Wray", zegt Mouthaan. "Hij heeft hem zelf benoemd, maar voelt zich nu verraden. Hij gaat nu wraak nemen. Niet alleen op Wray, maar op de hele FBI, die volgens hem een hetze tegen hem gevoerd heeft."

Journalisten vervolgen

Kash Patel is daarom niet een toevallige keus: Patel is loyaal aan Trump en spreekt diens woorden gretig na. Niet alleen over de FBI die de president zou hebben tegengewerkt, maar hij steunt ook diens claim dat de verkiezingen van 2020 door de Democraten gestolen zijn. "Patel beweert net als Trump dat er binnen de FBI een complot bestond om Trump tegen te werken. Hij wil een hoop mensen ontslaan die daarbij volgens hem betrokken waren. Dat is nogal een aantijging. Om zo iemand directeur te maken van de FBI, is een statement."

Patel heeft eerder al opgeroepen het hoofdkantoor van de FBI in Washington te sluiten. Hij vond ook dat de top van de organisatie gezuiverd moest worden van mensen die niet de agenda van Trump wilden uitvoeren. Hij dreigde eveneens journalisten te vervolgen die een rol zouden hebben gespeeld bij 'het stelen' van de verkiezingen in 2020.

De winst van Donald Trump zal effect hebben op relaties met het buitenland, met Europa en met Nederland. Zeker omdat Nederland een belangrijke handelspartner is van de VS.

Wat dat betreft is er sprake van een patroon, constateert Mouthaan. "Ook op justitie wil Trump een kandidaat. Pam Bondi, die vindt dat justitie een complot tegen Trump heeft gevoerd. Het is er allemaal op gericht het establishment in Washington omver te werpen."

De koers die Trump vaart roept volop weerstand op in eigen gelederen, zegt Mouthaan - en dat is nou juist de bedoeling. "Trump omringt zich met mensen die geloven wat hij gelooft, zoals de onbewezen complottheorie over de gestolen verkiezingen. Er zijn nog onafhankelijke Republikeinen die zeker in verzet zullen komen tegen deze benoeming. Met die mensen zoekt Trump nu de confrontatie. Zo heeft hij al heel vaak kritische partijgenoten voor het blok gezet: het is dan buigen of barsten."

Overigens is de benoeming nog geen zekerheid. De voordracht van Matt Gaetz als minister van Justitie ging niet door na zware kritiek uit de eigen partij: hij trok zich terug. En ook de Amerikaanse Senaat kan de voordracht van Patel nog dwarsbomen: van de 100 senators zijn er 53 Republikein. "Enkele kritische partijgenoten zouden de benoeming dus tegen kunnen houden", zegt Mouthaan. "Dat kan spannend worden."

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Donald TrumpFBICIAVerkiezingenComplottheorieVerenigde Staten