Demonstrerende studenten uitzetten

Trump wil migranten opsluiten in Guantánamo Bay (en komt met meer plannen)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / APTrump wil migranten opsluiten in Guantánamo Bay (en komt met meer plannen)
RTL

Donald Trump wil Guantánamo Bay gaan gebruiken om 30.000 illegale migranten in op te sluiten. De Amerikaanse marinebasis op Cuba zorgt al jaren voor discussie en staat inmiddels bijna leeg. Trump kwam ook met andere plannen: zo wil hij buitenlandse studenten die meededen aan pro-Palestijnse protesten het land uitzetten.

Sinds Donald Trump anderhalve week geleden president van de Verenigde Staten werd, presenteert hij bijna dagelijks een reeks plannen. Op de dag van zijn inauguratie alleen tekende hij zo'n tachtig presidentiële decreten. 

Eerste wet getekend

Gisteren tekende hij in het Witte Huis ook zijn eerste wet: de Laken Riley Act. Die moet het mogelijk maken om ongedocumenteerde migranten op te sluiten die verdacht worden van diefstal of gewelddadige misdrijven. De wet is vernoemd naar een 22-jarige student die werd vermoord door een Venezolaan die eerder was aangehouden voor winkeldiefstal, 

Presidentieel decreet of wet? 

Een presidentieel decreet is een bindende aanwijzing - een verplichting om iets te doen of na te laten - die de president aan overheidsinstanties kan geven over hoe ze beleid moeten invullen. Daarvoor hoeft de president niet eerst toestemming te vragen aan het Congres. 

Zo'n decreet is bindend en moet dus uitgevoerd worden, maar het is geen wet. Daarmee is de macht van zo'n 'executive order' ook ingeperkt: zo kan er via een decreet geen extra geld toegewezen worden aan een overheidsinstantie. Daarvoor zal het Congres toch in moeten stemmen met een wet.

Toen Trump – in het bijzijn van de nabestaanden van Riley – de wet tekende, kondigde hij ook de plannen met Guantánamo Bay aan. "We hebben 30.000 bedden in Guantánamo om de ergste criminele illegale migranten op te sluiten die het Amerikaanse volk bedreigen", zei de president. "Sommige van die criminelen zijn zo slecht, dat we hun land van herkomst niet vertrouwen om ze op te vangen. We willen zeker weten dat ze niet terugkomen", zei Trump.

Hij heeft het leger ingeschakeld om de omstreden gevangenis klaar te maken voor de migranten. 

Trump tekende de Laken Riley Act, die bedoeld is om illegale migratie aan te pakken.© ANP / AFP
Trump tekende de Laken Riley Act, die bedoeld is om illegale migratie aan te pakken.

De basis op Cuba werd onder de regering-Bush in 2002 in gebruik genomen als gevangenis voor terreurverdachten. Hier werden vermeende terroristen opgesloten die tijdens de zogeheten 'War on Terror' waren opgepakt. Omdat het een plek buiten de VS is, hoefden bewakers zich dus ook niet aan het Amerikaanse recht te houden.

Op het hoogtepunt zaten in Guantánamo bijna 800 mensen. De meesten zijn uiteindelijk na vele jaren weer vrijgelaten, zonder dat het tot een rechtszaak kwam. Begin deze maand zaten er nog vijftien mensen vast, schreef The New York Times. 

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez noemt het plan van Trump om er nu migranten op te vangen 'wreed'. Hij vindt ook dat het terrein op 'illegaal bezet Cubaans grondgebied' ligt. 

Trump wil studentenvisa intrekken 

Trump kwam ook nog met andere plannen. Zo wil hij buitenlandse studenten die hebben meegedaan aan pro-Palestijnse protesten het land uitzetten. Zo wil hij antisemitisme aanpakken. "Ik zal ook snel de studentenvisa intrekken van alle Hamas-sympathisanten op universiteitscampussen, die door radicalisme worden geteisterd als nooit tevoren", schreef Trump. 

Mensenrechtengroepen zeggen dat dat plan ingaat tegen het recht op vrijheid van meningsuiting.

Ambtenaren naar kantoor

Met een opmerking vanuit het Witte Huis zette Trump ook de situatie van veel rijksambtenaren op scherp. "Alle ambtenaren van de regering die 'voor 6 februari niet naar kantoor komen, worden ontslagen", zei Trump. "Zo kunnen we onze overheid verkleinen."

Eerder deze week verstuurde het Witte Huis een e-mail naar 2 miljoen ambtenaren. Zij kregen het aanbod om op te stappen in ruil voor een ontslagpremie. Wie besluit te blijven, mag niet meer thuis, maar moet op kantoor komen werken. En wie van de ontslagregeling gebruik wil maken, hoeft het mailtje alleen maar te beantwoorden met het woord 'ontslag'.

Lees meer over
Donald TrumpGuantanamo BayMigratieDemonstratiesIsraëlisch-Palestijns conflictAmbtenarenVerenigde Staten