Zelensky blijft hameren op NAVO-lidmaatschap en pleit voor Europees leger

Volodymyr Zelensky wil het lidmaatschap van de NAVO voor Oekraïne absoluut 'op de tafel houden', zei hij op de grote veiligheidsconferentie in München.
De Oekraïense president reageert daarmee op opmerkingen van de Amerikaanse regering dat het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne er niet in zit.
Die houding van de VS leidde tot woede van Oekraïne en Europese bondgenoten, die de VS al concessies aan Rusland zagen doen voordat vredesbesprekingen ook maar begonnen zijn. Niet alleen Zelensky wil dat NAVO-lidmaatschap, ook andere NAVO-landen laten weten dat wat nu niet kan, misschien later wel mogelijk is. Als Rusland over NAVO-toetreding beslist is dát kennelijk 'het belangrijkste NAVO-land' en niet de VS, sneerde Zelensky.
Trump belde Poetin
De Oekraïense president bleef erop hameren dat vredesbesprekingen niet buiten Oekraïne en Europa om kunnen. Hij was 'niet blij' dat de Amerikaanse president Donald Trump eerst zijn Russische collega Poetin belde en daarna pas hem. Maar 'gevaarlijker zou het zijn als er eerst een ontmoeting komt met Poetin en dan pas met Oekraïne'.
Veel NAVO-landen zijn overvallen door de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump, zegt verslaggever Roel Schreinemachers in deze video:
Volgens Zelensky kan Europa er niet meer zomaar op rekenen dat de VS militair te hulp schiet als de nood aan de man is. "De tijd is gekomen voor de vorming van een Europees leger", zei hij. De decennialange bescherming van de Amerikanen loopt ten einde, maakt Zelensky op uit de uitlatingen van de nieuwe president Donald Trump en zijn regering. "Vanaf nu zullen de dingen anders zijn en Europa moet zich daaraan aanpassen. Europa heeft een leger nodig, een leger van Europa."
'Goede vriend Mark Rutte'
Samen met het snel gegroeide, versterkte en op het slagveld geharde Oekraïense leger kan Europa Rusland buiten de deur houden, denkt Zelensky. Zonder Europa redt Oekraïne het niet, maar omgekeerd volgens hem evenmin. Dat alles komt niet in de plaats van de NAVO, haastte Zelensky zijn 'goede vriend Mark Rutte' gerust te stellen, maar het zet de ongelijke verdeling van de lasten tussen de VS en Europa recht.
Zelensky waarschuwde verder dat Rusland troepen samentrekt in Belarus. Daarmee zou het ook drie aangrenzende NAVO-landen bedreigen.
Zelensky's opmerkingen over de VS tijdens zijn toespraak in München hebben een heel andere toon dan die hij aanslaat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Daarin zegt hij dat het voor Oekraïne 'heel, heel moeilijk' wordt om te overleven zonder de steun van de Verenigde Staten.
Het interview wordt zondag uitgezonden, maar een fragment werd gisteren al online geplaatst. "Ik wil eigenlijk niet denken aan wat er gebeurt als we geen bondgenoten meer zijn."
Kwetsbaarheid
Hij zei bezorgd te zijn dat Oekraïne in de toekomst kwetsbaar zal zijn voor een nieuwe grote aanval van Rusland als de VS geen militaire steun blijft geven. Volgens Zelensky komt Poetin niet naar de onderhandelingstafel om de oorlog te beëindigen, maar om een staakt-het-vuren uit het vuur te slepen dat internationale sancties tegen Rusland zou opheffen en het Russische leger in staat zou stellen zich te hergroeperen.
Zelensky sprak gisteren nog in München met de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance. De Oekraïense president noemde dat toen een 'goed gesprek' en zei dat er nog vele zullen volgen.
Rutte: Europa pruilt
De reactie van Europese NAVO-landen op de vredesbesprekingen die Trump met Rusland aanknoopt was 'amechtig', vindt NAVO-topman Mark Rutte. Europa pruilde dat het niet meteen door de VS was uitgenodigd, zei hij in München. Het telefoontje van Trump met Poetin verraste Europese bondgenoten onaangenaam. Ze vrezen dat Trump het buiten hen en Oekraïne om met Poetin op een akkoordje wil gooien, terwijl zij lijdend voorwerp zijn.
Dat vond Rutte 'niet sterk'. Europa moet naar zichzelf kijken, zegt hij: "We hebben veel te weinig betaald." Europese landen moeten duidelijk maken wat ze kunnen bijdragen aan de bescherming van Europa en Oekraïne na een bestand met Rusland. "Knok jezelf aan tafel, dan ben je relevant. Dat amechtige 'papa, mag ik aan tafel' vind ik niet sterk."
Dat Oekraïners weinig vertrouwen hebben in Donald Trump, blijkt wel uit deze video: