Rebellengroep M23 verovert belangrijke stad in Oost-Congo

Rebellengroep M23 heeft de strategisch belangrijke stad Bukavu ingenomen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). De verovering van Bukavu is een klap voor de regering, die de controle over grote delen van Oost-Congo kwijt is.
M23-rebellen wisten vanmorgen op te rukken tot in het centrum van Bukavu, de op één na grootste stad van Oost-Congo. Dat melden verslaggevers van persbureau Reuters op basis van lokale functionarissen en ooggetuigen. Veel inwoners van de stad zijn op de vlucht geslagen.
Een woordvoerder van 23 heeft de verovering bevestigd. "We zijn er", luidde zijn korte verklaring tegenover Reuters. Het Congolese leger heeft nog niet gereageerd op de inname van de hoofdstad van van de provincie Zuid-Kivu.
De verovering van Bukavu lijkt grotendeels zonder geweld te zijn verlopen. De rebellen wisten vrijdag een luchthaven op zo'n dertig kilometer van de stad in te nemen. Dat verliep naar verluidt zonder bloedvergieten. Militairen zouden er de afgelopen dagen hun materieel al hebben weggehaald.
"Het is hier geen bloedbad. Het leger heeft gehoor gegeven aan de oproep om geen weerstand te bieden", zei correspondent Stijn Vercruysse van de Vlaamse omroep VRT, die ter plekke is.

De grootste stad in de regio, Goma, werd vorige maand wel met veel geweld ingenomen door M23. Daarbij zijn naar volgens de VN zeker 2.900 doden gevallen. Ook toen sloegen bewoners massaal op de vlucht, in veel gevallen met hun bezittingen op hun rug. Sindsdien rukten de rebellen verder op in de provincie Zuid-Kivu.
Oorlogen en genocide
Het oosten van de DRC wordt al jaren geteisterd door geweld. De regio is een kruidvat van rebellen en milities, die veelal voortkomen uit regionale oorlogen na de genocide in buurland Rwanda. Hutu-extremisten vermoordden toen bijna een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's.
De M23-rebellen worden gesteund door buurland Rwanda, met name vanwege toegang tot waardevolle grondstoffen. In de Congolese grond zit veel goud, diamanten, lithium, en naar schatting tussen de 60 en 80 procent van al het mineraal coltan in de wereld.
Door de onrust in het land zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen, zoals te zien is in deze video: