Nieuw-Zeelandse ambassadeur ontslagen om kritiek op Trump

De Nieuw-Zeelandse ambassadeur in Londen is ontslagen omdat hij openlijk kritiek uitte op Donald Trump. Hij vroeg zich hardop af of Trump 'de geschiedenis wel begrijpt' en trok parallellen met 1938. Daardoor is zijn positie onhoudbaar geworden, stelt het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ambassadeur Phil Goff was deze week in Londen bij een vragenuurtje met de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Elina Valtonen. Hij vroeg aan haar of 'Trump de geschiedenis wel begrijpt'.
'Je zal oorlog krijgen'
Goff haalde een uitspraak van Winston Churchill uit 1938 aan. In dat jaar werd door de Britse premier Neville Chamberlain het Verdrag van München getekend. Europese landen gingen akkoord met de annexatie van delen van het toenmalige Tsjechoslowakije door nazi-Duitsland. Ze hoopten dat die stap de opmars van de nazi's zou stoppen.
"Ik las de toespraak van Churchill aan het Britse Lagerhuis in 1938 terug", zei Goff. "Churchill zei tegen Chamberlain: je had de keus tussen oorlog of eerverlies. Je koos eerverlies, maar je zal oorlog krijgen." Een jaar later begon de Tweede Wereldoorlog. De uitspraak van de ambassadeur is te zien bij Nieuw-Zeelandse media.
Goff doelde met zijn vergelijking op de vredesonderhandelingen waar Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelensky toe dwingt. Trump en Zelensky kregen vorige week ruzie in het Oval Office, inmiddels heeft Trump alle militaire hulp aan Oekraïne stopgezet.
'Zeer teleurstellend'
De opmerking die de Nieuw-Zeelandse ambassadeur Phil Goff maakte, is 'zeer teleurstellend', vindt de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Winston Peters.
Goff, zelf ooit ook minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland, was als ambassadeur in Londen een van de belangrijkste diplomaten van het land.
Oud-premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark, is het niet eens met het ontslag van de ambassadeur, laat ze weten. "Ik was bij de veiligheidsconferentie in München en daar werden door veel mensen parallellen getrokken tussen München in 1938 en nu", zei ze.