Sonisch wapen

Half miljoen Serviërs willen onderzoek naar gebruik 'geluidskanon' bij massademonstratie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHalf miljoen Serviërs willen onderzoek naar gebruik 'geluidskanon' bij massademonstratie
RTL

Meer dan een half miljoen Serviërs hebben een petitie ondertekend die oproept tot een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van een 'geluidskanon' dat afgelopen zaterdag door veiligheidstroepen zou zijn ingezet tijdens de massale anticorruptiedemonstratie in Belgrado.

Volgens demonstranten werden zij bestookt met een sonisch wapen, dat niet alleen ter plekke tot paniek leidde, maar waarvan veel mensen in de dagen na de protesten nog veel last hadden.

Doordringend geluid

Op beelden van de demonstratie, waaraan meer dan 300.000 mensen meededen, is te zien hoe tijdens een 15 minuten lange stilte de menigte opeens uiteenwijkt en dekking probeert te zoeken. Volgens demonstranten zou dat zijn gebeurd nadat er plotseling een doordringend geluid te horen was dat wordt gebruikt om mensenmassa's in bedwang te houden, meldt The Guardian.

Nog dagen na het incident klaagden veel mensen over aanhoudende hoofdpijn, misselijkheid en een constante piep in hun oren. Op beelden is een voertuig te zien van de politie met daarop een installatie die volgens experts verdacht veel lijkt op een apparaat van Amerikaanse makelij dat over lange afstanden hogefrequentiegeluiden kan voortbrengen. 

'Kwaadaardige leugen'

Maar volgens de Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dačić is het instrument niet gebruikt tijdens de protesten. "Het gebruik van een geluidskanon is verboden", zei hij.

Op deze dronebeelden is de massaliteit van de demonstratie goed te zien:

Ook de Servische president Aleksandar Vučić ontkent het gebruik van het apparaat en noemt de beweringen van de demonstranten een 'kwaadaardige leugen' die is bedoeld 'om Servië te gronde te richten'.

Stationsramp Novi Sad

Het protest was het laatste in een maandenlange reeks demonstraties. Die volgden op het instorten van een dak van een treinstation in de stad Novi Sad in november. Daarbij vielen vijftien doden. Het station was net gerenoveerd. 

Volgens de demonstranten was de ramp het gevolg van slecht toezicht door de overheid en corruptie. Verschillende hooggeplaatste functionarissen traden in de nasleep van de ramp af, onder wie premier Milos Vucevic.

Protestgolf in Servië en ook in Nederland gaan Serviërs de straat op tegen corruptie
Lees ook

Protestgolf in Servië en ook in Nederland gaan Serviërs de straat op tegen corruptie

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
CorruptieDemonstratiesServië