President Zuid-Korea officieel ontslagen: 'Na maanden van politieke onrust'

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol is afgezet, nadat hij eind vorig jaar de militaire noodtoestand had uitgeroepen. "Zo komt er na vier maanden politieke onrust iets van duidelijkheid, maar nog geen einde aan alle spanning", zegt Zuidoost-Azië-correspondent Thom Schelstraete.
Het hof dat over het lot van Yoon Suk-yeol moest beslissen, koos er unaniem voor hem uit zijn ambt te zetten. Met dat besluit is hij officieel geen president meer.
In een eerste reactie op de uitspraak noemt Yoon Suk-yeol het 'een eer' dat hij voor het land heeft mogen werken. Hij biedt geen excuses aan voor het uitroepen van de krijgswet eind vorig jaar.
Wel zijn er andere verontschuldigingen: "Het spijt me dat ik niet aan jullie verwachtingen heb kunnen voldoen", zegt Yoon in een statement. "De reactie past in de lijn die Yoon vasthield sinds hij de krijgswet uitriep", zegt correspondent Thom Schelstraete. "Hij is altijd achter die beslissing blijven staan. Terwijl zelfs zijn eigen partij er afstand van nam."
Mislukte staatsgreep
Yoon probeerde in december zonder succes een staatsgreep te plegen. Hij kondigde toen een staat van beleg aan en stuurde zelfs troepen naar het parlement. Zo wilde hij proberen te voorkomen dat zijn politieke tegenstanders tegen een van zijn wetsvoorstellen konden stemmen.
De politieke problemen zijn met het afzetten niet voorbij, zegt Schelstraete. "Het land is diep verdeeld. Zo zeggen aanhangers van de afgezette president dat de rechtbanken bevooroordeeld zijn en dat Yoon daarom is afgezet."
Het plan mislukte en Yoon trok zijn staat van beleg na zes uur al in, waarna hij werd geschorst. Hij werd gearresteerd, maar later weer vrijgelaten.
Protesten verwacht
De advocaat van de oud-president noemt het hele proces 'onrechtmatig, oneerlijk en een politieke beslissing'. "Het vergroot het onbegrip bij de aanhangers van de afgezette president die de afgelopen maanden al protesten organiseerden", zegt Schelstraete.

Vanwege de mogelijke onrust heeft de politie in Seoel vandaag meer dan 14.000 agenten ingezet. Ook zijn uit voorzorg meerdere scholen en toeristische bestemmingen gesloten. "Zuid-Korea moet nu binnen twee maanden verkiezingen houden om een nieuwe president te kiezen", legt Schelstraete uit.
Het land heeft op dit moment een waarnemend president. Binnen zestig dagen moeten presidentsverkiezingen worden gehouden. Premier Han Duck-soo blijft waarnemend president, totdat de nieuwe president is ingehuldigd.
'Belangrijke bondgenoot in de regio'
"Het wordt allemaal nauwlettend gevolgd door Nederland en andere westerse landen", zegt Schelstraete. "Zuid-Korea is een belangrijke bondgenoot in een regio waar China, Rusland en Noord-Korea zich steeds meer laten gelden."
Waarom Yoon de militaire noodtoestand uitriep, legde Schelstraete eind vorig jaar uit in deze video: