China getroffen door heffingen, maar 'ook een geopolitieke droom die uitkomt'

China krijgt door de laatste aankondiging van Donald Trump te maken met een heffing van 125 procent. "Het gaat hier eigenlijk nergens anders over", zegt correspondent Roland Smid vanuit Shanghai. "Maar in geopolitiek opzicht is het een droom die uitkomt voor Peking: China heeft altijd al gehoopt dat de EU en de VS van elkaar zouden scheiden."
Eerst even over die hogere heffing. Donald Trump maakte gisteravond bekend dat de heffingen voor de meeste landen wereldwijd gepauzeerd worden, alleen voor China deed hij er een flinke schep bovenop. De belasting voor producten uit het Aziatische land gaat in de Verenigde Staten naar 125 procent.
'Winstmarge van 35 procent'
"Het wachten is op hoe de Chinese regering erop gaat reageren", zegt correspondent Roland Smid. Toen Amerika de heffing eerder deze week verhoogde naar 104 procent, reageerde China door de importheffing op producten uit de Verenigde Staten op te drijven tot 84 procent.
De vraag is alleen hoeveel verschil dat maakt, zegt Smid. "Experts stellen dat een Chinese exporteur een winstmarge van maximaal 35 procent heeft. Alle heffingen hoger dan dat percentage zijn funest voor de export en leggen de Chinese handel naar de VS stil."
"Hogere heffingen hebben dus geen zin. Al gaat het om 100, 200 of zelfs 1000 procent. Exporteurs verkopen geen dingen als ze er verlies op moeten maken."
Zorgen bij burgers
Dat doet de Chinese burger pijn. "Mensen worden hier zeker door geraakt en maken zich er ook echt zorgen over", merkt Smid om zich heen. "Maar er is een soort vertrouwen in het Chinese beleid, ze geloven in de Chinese regering en vinden ook dat die terug moet slaan."
Peking liet eerder deze week weten 'tot het einde te vechten' tegen de heffingen van Trump. "Het geloof is dat de Amerikaanse economie hier zo hard door geraakt wordt dat de inflatie er op gaat lopen en Trump wel terug moet krabbelen."
Correspondent Erik Mouthaan voorspelde gisteren vanuit New York ook al dat dit nog niet het einde van de handelsoorlog is:
"Voor Peking is dit een geopolitieke droom die uitkomt", zegt Smid. "Amerika valt nu de hele wereld aan en China is daarvan aan het profiteren."
'Verdiepen samenwerking EU'
Zo werd vannacht duidelijk dat China is begonnen met onderhandelingen met de Europese Unie over heffingen op elektrische auto's. De Chinese minister van Handel Wang Wentao liet vannacht aan de EU weten dat het land bereid is de samenwerking met de Europese Unie 'te verdiepen'. Brussel zal overwegen daarover na te denken, zei ABN Amro-econoom Arjen van Dijkhuizen eerder deze week tegen RTL Z.
Verder komt de Spaanse premier Pedro Sánchez morgen naar China. "Hij heeft ook al te kennen gegeven de economische banden met China te willen versterken, dat zou voor China goed nieuws zijn", zegt Smid. "Het beeld dat ontstaat is dat Amerika de hele wereld aanvalt, en China het enige land is dat er hard tegenin durft te gaan", zegt Smid.
In China wordt de spot al gedreven met Trumps bewering dat bedrijven hun fabrieken naar de VS zullen halen door de hoge heffingen. Gisteren verscheen dit met AI gemaakte filmpje:
"In Chinese fabrieken wordt ontzettend hard gewerkt, vaak tien uur per dag. Het idee dat je die productiecapaciteit zomaar naar Amerika kan halen is absurd", zegt Smid. Toch voorspelt Trump een 'economische revolutie' door zijn beleid.