Derde nacht op rij aanvallen op Franse gevangenissen, verdachte opgepakt

In Frankrijk zijn vannacht opnieuw enkele gevangenissen en hun medewerkers doelwit geworden van vernielingen. Meerdere auto's werden in brand gestoken, ook werd het verblijf van een cipier aangevallen. Het is al de derde nacht op rij dat gevangenissen doelwit zijn. Franse media melden dat een verdachte is opgepakt.
Op een parkeerterrein voor personeel van de gevangenis van Tarascon-sur-Rhône in het zuiden van het land zijn drie auto's in brand gestoken. Vlak bij de gevangenis van Meaux, ten oosten van Parijs, werd vannacht brand gesticht in de lobby van een pand waar een cipier woont.
In de hal werd op een muur volgens Franse media 'DDPF' geschreven. Dat staat voor Verdediging voor Franse Gevangenen. Deze groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen sinds zondagavond op gevangenissen en personeel van die instellingen.
Franse media melden dat een persoon is opgepakt na onderzoek. Het zou gaan om een man die onder voorwaarden uit een gevangenis is vrijgelaten. Hij zou te maken hebben met boodschappen van 'DDPF' op sociaal medium Telegram. De recherche probeert erachter te komen of hij ook iets te maken heeft met de aanvallen, of dat hij alleen maar een sympathisant van de beweging is.

In de buurt van Aix-en-Provence is volgens een vakbond voor gevangenispersoneel ook de auto in brand gestoken van een vakbondsman van de penitentiaire inrichting van Aix-Luynes. De auto stond voor zijn woning geparkeerd.
Harde aanpak criminelen
Eerder zijn branden gesticht bij gevangenissen in Aix-en-Provence, Marseille, Valence, Nîmes, Villepinte en Nanterre. Gisternacht werd in Toulon met automatische wapens geschoten op de ingang van een penitentiaire inrichting. Volgens de Franse justitie zijn de aanvallen een reactie van criminelen op het strengere beleid van minister Gérald Darmanin van Justitie. Hij is bezig met de bouw van extra beveiligde gevangenissen voor de zwaarste criminelen.
De eerste van die gevangenissen moet eind juli in het noorden, tussen Arras en Lille geopend worden. Afgelopen jaar werd een drugsbaron op weg van een gevangenis naar een rechtszitting door een reeks zwaar bewapende mannen bevrijd op een autosnelweg waarbij twee bewakers werden doodgeschoten.
Een antiterrorisme-eenheid is ook ingeschakeld. De onderzoekers richten zich op acties van drugscriminelen of van extreemlinkse groepen.