Oekraïne reageert sceptisch op eenzijdig bestand Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft eenzijdig een bestand uitgeroepen voor de paasdagen. Het Kremlin zegt dat de Russische troepen in Oekraïne om 17.00 uur (18.00 uur lokale tijd) alle wapens neerleggen tot en met zondag 23.00 uur Nederlandse tijd. Oekraïne reageert cynisch
Poetin heeft de baas van het Russische leger, Valeri Gerasimov, wel opgedragen te reageren in het geval Oekraïne een aanval zou uitvoeren.
In een bericht op X reageert de Oekraïense president Zelensky op de eenzijdige aankondiging van Poetin. Hij meldt dat de Oekraïense luchtverdediging net voor het ingaan van het bestand bezig was een Russische drone-aanval af te wenden. "Dit laat Poetins ware houding zien ten opzichte van Pasen en mensenlevens."
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft met scepsis gereageerd. Op X schrijft Andri Sybiha dat Poetins woorden 'niet vertrouwd kunnen worden'. Sybiha verwijst terug naar een Amerikaans voorstel voor een bestand van dertig dagen waarmee Oekraïne instemde op 11 maart tijdens overleg in Saudi-Arabië. "Rusland weigerde", en "voerde de terreurdaden op", aldus de minister.
Ongeduld bij de Amerikanen
Pasen is een belangrijke feestdag in zowel Rusland als Oekraïne, maar Poetins timing is opmerkelijk, zegt Olaf Koens, correspondent Rusland van RTL Nieuws.
"De afgelopen maanden is de druk door de Verenigde Staten enorm opgevoerd. En hoewel Donald Trump en zijn onderhandelaars erg op de hand van het Kremlin zijn, was de frustratie aan de Amerikaanse kant duidelijk te merken. Rusland leek niet te willen bewegen richting vrede, en hield Donald Trump een beetje aan het lijntje. Eerder deze week lieten de Amerikanen weten niet eeuwig de tijd te hebben. Dit Russische voorstel lijkt vooral bedoeld om die impasse te doorbreken."
'Geen serieuze beweging naar vrede'
Bolder denkt dat misschien ook meespeelt dat de Verenigde Staten de Krim lijken te erkennen als Russisch grondgebied. "Nu even de Amerikanen pleasen door eenzijdig ineens een kort bestand af te kondigen en hopen dat de VS de Krim officieel gaat erkennen. Daarna weer doorvechten, maar ondertussen wel winst behaald."
Het lijkt Bolder dus onwaarschijnlijk dat dit een serieuze beweging naar vrede is. "Poetin heeft daarvoor heel veel eisen – zo heeft hij al vaker gezegd. Dat is onveranderd."
Het is voor het eerst sinds het begin van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne in 2022 dat Rusland een staakt-het-vuren afkondigt. Eerder werden er op kleine schaal of in kleine gebieden afspraken gemaakt tussen het Russische en het Oekraïense leger, maar nooit eerder was er een wapenstilstand van kracht over de gehele frontlinie.
'Dit is voor de bühne'
Voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif noemt de aankondiging voor een staakt-het-vuren 'geen verrassing'. "Dit is voor de bühne. Dit klinkt heel goed zo voor Pasen, maar je moet altijd terug naar de ambitie van Poetin. De economische en militaire opoffering gaat hij niet zomaar weggooien voor een kort bestand. Dit gaat echt om goodwill kweken. Hiermee wordt druk op de onderhandelingen met Oekraïne gelegd."
Volgens De Kruif doet Poetin niet aan liefdadigheid. "De VS dreigde te stoppen met de onderhandelingen, omdat het niet lekker gaat. Nu kan Poetin zeggen, wij zijn niet de bad guys. Dat kost hem niets."