Vleesetende rups bedekt zich met resten van prooien en krijgt naam Bone Collector
Wetenschappers hebben op een eiland in Hawaï een zeldzame rups ontdekt die wel heel bijzonder gedrag vertoont: hij 'kleedt zich aan' met de overblijfselen van zijn prooien, zoals de kopjes van mieren of vleugels van vliegen. De rups, die dus een vleeseter is, doet dat om spinnen te misleiden. Hij kruipt namelijk rond in spinnenwebben om daar eten te stelen.
Volgens experts bedekt de rups zich met de oneetbare delen van zijn prooien. Het diertje kan zich door deze truc veilig voortbewegen in zijn gebruikelijke jachtgebied, het web van spinnen. Door de vermomming zouden spinnen de rups ongemoeid laten.
"Op deze manier denken spinnen dat de rups een overblijfsel is van een eerdere maaltijd", zegt Dan Rubinoff, een van de onderzoekers van de Universiteit van Hawaï. "Als een rups zich zonder vermomming in het web van een spin zou begeven, zou hij gauw uit de genenpoel verdwijnen."
Hier zie je beelden van de bijzondere rups:
In hun studie schrijven de wetenschappers dat de rups zorgvuldig afweegt welke overblijfselen hij aan zijn collectie toevoegt. Op één rups werden delen van zes verschillende insectensoorten gevonden.
De onderzoekers testten of de rups bereid was camouflage te gebruiken die niet dierlijk was, maar daar bleek het insect niet van te houden: alleen dierlijke resten plakte hij aan zijn lijf.
'Het hol van de draak'
De Hawaïaanse onderzoeker Rubinoff noemt het 'krankzinnig' om in het 'hol van de draak' te kruipen. Hij vergelijkt dat met 'leven in het hol van Smaug', een verwijzing naar de draak uit de fictieve wereld van The Lord of the Rings. "Hij leeft pal onder de neus van een dier dat hem wil opeten, en sluipt daar rond om zijn eten te stelen."
Ook de Nederlandse bioloog Geert-Jan Roebers noemt het 'heel bijzonder en bizar' dat de rups jaagt in spinnenwebben. "Dat heb ik van rupsen nooit eerder gehoord."
Het idee van camouflage, dáárvan kijkt Roebers niet op: "Er zijn meer insecten die zich met rommel en overblijfselen bedekken als camouflage. De stadsreus, een zweefvlieg, verstopt zijn larven in wespennesten. De rupsen van wasmotten groeien op in de nesten van bijen en hommels. De larven van de Koninginnenpage, een vlinder, zien eruit als vogelpoep, waardoor vogels ze niet opeten. Misleiding is overal. Het dierenrijk is een onuitputtelijke bron van creativiteit."
Deze rupsensoort komt alleen voor op één enkele berghelling op het Hawaïaanse eiland Oa'hu. Hij is zo zeldzaam dat wetenschappers in de afgelopen 20 jaar slechts 62 exemplaren hebben waargenomen.
Ook zijn voedingspatroon is zeldzaam: van de 200.000 bekende rupsen- en mottensoorten, jaagt slechts 0,1 procent op levende prooien.