Aanval op rechters

Trump speecht na 100 dagen als president: 'Probeert optimisme te verkopen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPTrump speecht na 100 dagen als president: 'Probeert optimisme te verkopen'
RTL

De Amerikaanse president Donald Trump is honderd dagen aan de macht en vierde dat vannacht met een toespraak vanuit Michigan. Hij viel rechters aan en bekritiseerde de baas van de centrale bank, maar probeert vooral optimisme te verkopen, zag correspondent Erik Mouthaan. "Trump sprak over 'honderd dagen van grootsheid' en beloofde 'Amerika weer geweldig te maken'."

De Amerikaanse president zei in zijn toespraak dat zijn regering 'de meest succesvolle eerste honderd dagen achter de rug heeft in de geschiedenis van de Verenigde Staten'. 

Opiniepeilingen van Amerikaanse media lieten deze week juist zien dat geen enkele president na honderd dagen zo impopulair was als Donald Trump. Van de volwassen Amerikanen staat nog 39 procent achter hem. 

Trump mist campagnetijd

De toespraak van Trump vannacht duurde anderhalf uur en ging vooral over bekende thema's uit zijn verkiezingscampagne, die hij zei 'te missen'. Zo besprak hij illegale immigratie en verkiezingsfraude door Democraten. Ook viel hij rechters aan. 

Oud-DNB-baas Wellink: 'Trump is een economische en politieke terrorist'
Lees ook

Oud-DNB-baas Wellink: 'Trump is een economische en politieke terrorist'

"Trump krijgt bijna elke dag van een rechter te horen dat hij te ver gaat met zijn presidentiële decreten", zegt correspondent Erik Mouthaan. "In zijn toespraak noemde hij die rechters 'communisten' die proberen zijn macht af te pakken." Experts stellen juist dat Trump zijn macht probeert uit te breiden, zegt Mouthaan. 

Trump stelde in zijn eerste honderd dagen zware importheffingen in en kwam met verregaande maatregelen om de immigratie terug te dringen. "Dat kan hij doen omdat hij de noodtoestand heeft afgekondigd op economisch gebied en aan de grens, normaal gaat het parlement over deze wetten", legt Mouthaan uit. 

Prijs van eieren en benzine

Verder besprak Trump de prijs van eieren en benzine, die volgens hem goedkoper zijn geworden. The New York Times schreef dat Trumps beweringen niet klopten. Hoewel de prijzen inderdaad daalden, werd het niet zo goedkoop als de president beweerde. 

Dat Trump de toespraak in Michigan gaf, is volgens Mouthaan geen toeval. "Hij was een paar dagen voor de presidentsverkiezingen ook in deze plaats, waar hij veel steun krijgt van de arbeidersklasse." 

Trump kondigde in zijn toespraak ook aan de auto-industrie te sparen en minder zware heffingen op te leggen dan hij oorspronkelijk had aangekondigd. Er zijn veel fabrieken waar auto's geproduceerd worden in Michigan. 

Kritiek op baas centrale bank

Kritiek van Trump was er ook op de baas van de centrale bank, Jerome Powell. "Trump valt Powell al langer aan, eerder deze maand zei hij nog dat hij hem zou ontslaan", zegt Mouthaan daarover. 

Dat Trump zijn positie gebruikt om wraak te nemen op persoonlijke vijanden, leggen we in deze video uit:

Hij eist dat mensen ontslagen worden. Hij probeert hun bedrijf failliet te krijgen. Hij beveelt justitie om onderzoeken te openen.

'Gouden tijdperk'

"Trump spreekt van 'de beste tijd ooit' en gaf de toespraak met op de achtergrond bordjes met de leus 'het gouden tijdperk is aangebroken'", zegt Mouthaan. "Hij probeert optimisme te verkopen."

De president verdedigde in de toespraak verder vooral zijn beleid van de afgelopen maanden, ziet Mouthaan. 

"Hij blikte niet vooruit op wat hij verder wil bereiken, terwijl dat is wat de mensen willen weten. Trump heeft gezegd dat de importheffingen 'tijdelijk pijn zullen doen', maar het wachten is nog steeds op handelsakkoorden met veel landen." 

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Donald TrumpErik MouthaanVerenigde Staten