Russische boeken

Peperdure Russische literatuur gejat uit Nationale Bibliotheek door Georgische bende

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPeperdure Russische literatuur gejat uit Nationale Bibliotheek door Georgische bende
RTL

Zes zeldzame Russische boeken zijn in het voorjaar van 2023 gestolen uit de Nationale Bibliotheek in Den Haag. Dat meldt de bibliotheek nu, een kleine twee jaar later, omdat het nog niet is gelukt de boeken terug te vinden. Dat terwijl de vermoedelijke dieven inmiddels zijn aangehouden.

Het gaat om zes Poesjkin-boeken, per stuk al gauw meer dan 10.000 euro waard. 

Begin vorig jaar werd een Georgische bende opgepakt, die ervan wordt verdacht zeker 170 zeldzame boeken te hebben gestolen, met een gezamenlijke waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro.

Dief die ruim duizend literaire manuscripten stal hoeft niet de cel in
Lees ook

Dief die ruim duizend literaire manuscripten stal hoeft niet de cel in

Deze bende wordt in verband gebracht met de diefstal in Den Haag, gezien de soort boeken die zijn gestolen en de manier waarop. Toch zijn de boeken uit de Nationale Bibliotheek nog altijd spoorloos.

'Verfijnde methode'

De bende die dus waarschijnlijk ook achter de roof in Den Haag zit, ging volgens de politie verfijnd te werk. Ze sloegen in 2022 en 2023 in verschillende landen, waaronder Finland, Frankrijk en Duitsland toe en richtten zich vooral op zeldzame Russische boeken. Het was ze vooral om eerste edities van de boeken te doen; die zijn het meeste waard. Poesjkin was een van de auteurs waar de focus op lag, zo ook in Den Haag.

Zeldzame eerste drukken als deze kun je - anders dan bij 'gewone' boeken in de bibliotheek - niet zomaar lenen. De dieven dienden daarom verzoeken in om de boeken in te zien op locatie, met als reden 'academische interesse'. In eerste instantie zouden ze dan de boeken lezen en er foto's van maken, om een tijdje later terug te keren naar de bibliotheek en naar dezelfde boeken te vragen.

Waar ze bij het eerste bezoek het originele boek bij vertrek inleverden, gaven ze later namaak-boeken terug. Het echte exemplaar ging mee naar huis. Die nep-exemplaren waren volgens deskundigen van 'uitstekende kwaliteit'.

Motief onbekend

"Het is speculeren naar het motief, maar de gestolen boeken zullen verzamelaars van patriottistisch Russische publicaties aanspreken", stelt KB-conservator Jeroen Vandommele.

Dat blijkt ook uit de verkoop van de 170 gestolen boeken van de bende. Europol, dat het onderzoek naar de diefstallen leidde, meldt dat de boeken door middel van veilingen werden verkocht in Sint-Petersburg en Moskou.

Het is zo lang de boeken niet terug worden gevonden niet met zekerheid vast te stellen dat de Georgische bende ook in Den Haag heeft toegeslagen, al is die indicatie er wel. De Nationale Bibliotheek hoopt daarmee, door de roof nu bekend te maken, meer informatie te krijgen die kan helpen bij het opsporen van de boeken. Specifiek refereert de bibliotheek naar 'internetspeurders' die 'online sporen' van de boeken weten te vinden.

Lees meer over
BoekenDiefstalDen Haag

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'