Bewijs ontbreekt

World Press Photo schrapt naam fotograaf bij iconische foto Vietnamees 'napalmmeisje'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
World Press Photo schrapt naam fotograaf bij iconische foto Vietnamees 'napalmmeisje'
RTL

World Press Photo heeft de naam van fotograaf Nick Út verwijderd bij de wereldberoemde foto The Terror of War. Uit onderzoek blijkt dat de foto van een naakt Vietnamees meisje dat wegvlucht van een napalmbombardement, mogelijk door iemand anders is gemaakt.

De foto won de World Press Photo van het Jaar in 1973. Eind januari beweerde de documentaire The Stringer dat Út niet de fotograaf van de iconische foto is. World Press Photo stelde daarop zelf onderzoek in. 

Analyse van locatie, afstand en camera

Daaruit blijkt nu dat 'fotografen Nguyễn Thành Nghệ of Huỳnh Công Phúc, op basis van analyse van locatie, afstand en de camera die op die dag werd gebruikt, mogelijk beter in staat waren om de foto te maken dan Nick Út', meldt de organisatie.

De prijswinnende foto waarover zoveel discussie is ontstaan.© AP
De prijswinnende foto waarover zoveel discussie is ontstaan.

De naam van de documentaire, The Stringer, verwijst naar het werk van een freelancer die journalisten in het buitenland helpt zaken te regelen. Thành Nghệ zegt dat hij de iconische foto van het meisje, Kim Phuc, op 8 juni 1972 maakte als stringer. Volgens de freelancer reed hij die dag als chauffeur voor een buitenlandse nieuwsploeg. Even later zag hij Kim Phuc op straat rennen, huilend en naakt, met uitgestrekte armen. Hij verkocht de foto uiteindelijk voor omgerekend zo'n 20 euro aan persbureau AP.

In de documentaire bevestigt Carl Robinson, een voormalig fotoredacteur van persbureau AP, het verhaal van Thành Nghệ. Hij vertelt dat hij de opdracht kreeg van zijn baas om Nick Út als maker van de foto aan te duiden. "Ik heb deze last vijftig jaar lang gedragen en ben er nooit mee naar buiten gekomen", zegt Robinson in de documentaire. "Simpel gezegd: Nick Út heeft die beroemde foto niet echt genomen."

Út en AP ontkennen

Zowel fotograaf Út als AP verwerpt de beweringen die in de documentaire worden gedaan. Het persbureau geeft aan dat het, wetende dat de documentaire eraan kwam, zelf zes maanden lang onderzoek heeft uitgevoerd om de feiten te verifiëren. Volgens AP is er geen twijfel over de oorsprong van de foto.

Over de foto zelf bestaat geen twijfel, benadrukt World Press Photo. De prijs uit 1973 blijft ook toegekend aan de foto. World Press Photo houdt er rekening mee dat het nooit helemaal duidelijk zal worden wie de foto maakte.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
OorlogsmisdadenFotografieVietnam

Laatste video's van RTL Nieuws

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?
Snap jouw pensioen

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?